Külföld

„Élet és halál között voltam” – megszólaltak a betegek, akik halottakból kivett pacemakereket kaphattak

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2023. február 21. 14:37

Műtétek sorozata, újraélesztés, fertőzések, nem működő készülékek – erről számoltak be annak a román kardiológusnak a páciensei, aki többek között elhunyt emberekből kivett pacemakereket ültethetett be betegei szervezetébe. Sokan most attól tartanak, hogy ők is újrahasznosított készülékeket kaptak. Az orvos ügyvédje szerint viszont a gyakorlattal életeket mentettek.

A napokban újabb egészségügyi botrány robbant ki Romániában. Mint arról az rtl.hu-n is beszámoltunk, 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték Dan Tesloianu jászvásári román kardiológust, aki a gyanú szerint újrahasznosított szívritmus-szabályozókkal és kardioverter-defibrillátorokkal üzérkedett. 

A hatóságok szerint a jászvásári Szent Spiridon sürgősségi kórház orvosa 2017. és 2022 augusztusa között 238 ismeretlen eredetű eszközt ültetett be pácienseinek, köztük olyanokat is, amelyeket halottakból operált ki, a hozzátartozók engedélye nélkül.

Ezzel veszélyeztette betegei egészségét és életét, az implantátumok újrahasznosítását ugyanis tiltják mind az eszközök használati utasításai, mind a hatályos jogszabályok. Ezek a speciális defibrillátorok nem kerültek be a kórház nyilvántartásába, így nincs írásos nyoma annak, hogy sterilizálták volna őket, és a nyomozók szerint olyanok is kaphattak újrahasznosított készülékeket, akiknek valójában nem volt szükségük rá, de fiktív diagnózissal vagy rosszullétet okozó gyógyszerekkel az orvos elhitette velük, hogy ez az egyedüli út.

Tesloianu mindezt nem egyedül követhette el, másik öt orvost is hatósági felügyelet alá helyeztek. Az eljárásokért akár két-háromezer eurót is elkérhettek.

A sajtóban megjelent információk hatására egyre több feltételezett érintett szólalt meg az ügyben, hosszú, bonyodalmas, komplikációkkal és szövődményekkel járó műtétekről számoltak be. 

Többen azt mondták, most már értik, miért szenvedtek annyit a Tesloianu által elvégzett műtétek után.

Az 57 éves Ana G. egyike azoknak a pácienseknek, akik a román kardiológus keze alá kerültek szívbetegségük miatt. A nő 2021 májusában kapott szívritmus-szabályozót, de majdnem az életével fizetett érte. „Nem volt egyszerű beavatkozás, azonnal komplikációk léptek fel, gyakorlatilag élet és halál között voltam” – osztotta meg a Szabad Európa Rádió romániai szerkesztőségével kálváriáját.

Azt mondta, az utolsó pillanatban mentették meg az életét, és siralmas állapotban engedték haza. 

Isteni csoda, hogy életben maradtam. A készüléket rosszul helyezték el, nem működött megfelelően. Ezek után honnan tudhatom, hogy nem egy elhunyt személy készülékét kaptam meg?

Ez a kérdés az orvos korábbi pácienseiben is felmerült. Az Antena 1 televízió híradójának névtelenül nyilatkozó egyik beteg 2013-ban feküdt Tesloianu kése alá, de a szívritmus-szabályozóról semmilyen hivatalos papírt nem kapott.

Hétszer műtötték meg, míg a szervezete elfogadta a készüléket, és most már azt is sejti, hogy miért kellett ezen keresztülmennie. 

„Csoda, hogy életben maradtam” – megszólaltak az elhunyt emberekből kivett pacemakerekkel üzérkedő orvos betegei
Fotó: James Heilman, MD / openverse.org

A csatorna híradójának portálja szerint a közösségi médiában is sorjáznak az orvost ért kritikák. Van, aki arról ír, hogy szülei is a doktor betegei voltak, és édesapja csak amiatt nem kapott ilyen készüléket, mert nagyon határozottan ellenállt.

„Egy külföldi rokonomat operálta meg, és mindenféle gyógyszert felírt a szívére. Amikor visszatért az Egyesült Királyságba, az ottani orvosok csak fogták a fejüket, mondván, ha tovább szedi azokat a gyógyszereket, szívinfarktust kaphat” – írta egy másik személy. Volt, aki a betegeivel való bánásmódot rótta fel.

Nem érdemli meg, hogy orvos legyen

– írták.

Súlyos szövődményekről számoltak be további páciensek a Pro TV-nek is. Egy névtelenül nyilatkozó 65 éves ember azt mondta: nem tájékoztatták a beavatkozás kockázatairól, sem arról, hogy új vagy használt eszközt ültetnek be neki. „Egyszerűen behívtak, és alá is vetettek a beavatkozásnak. Nagyon hosszú műtét volt, számos komplikáció merült fel menet közben” – idézte fel.

Azt mondta, helyi érzéstelenítőt kapott, úgy operálták, ezért mindent hallott, ami a műtőben történik. A szívritmus-szabályozót nem tudták megfelelően elhelyezni, az utolsó darabot már nem sikerült beültetni – úgy értette azért, mert az egyik vezeték túl rövid volt, nem ért el a szívizomzatig.

Egy férfi a közösségi médiában írt arról, hogy bár az orvos nagyon erősködött, ő mégsem egyezett bele, hogy pacemakert kapjon, erre gúnyt űztek belőle és megalázták. Egy másik páciens újraélesztésre szorult, amikor beültették a készüléket, ráadásul az eszköz miatt számos fertőzést kapott és legalább hatszor kellett megműteni a beültetés miatt, részletezte egy másik páciens az Euronews romániai szerkesztőségének

„Arról senki nem beszél, hogy életeket mentett meg”

Dan Tesloianu meghallgatása a hétvégén zajlott Bukarestben, 30 napos előzetes letartóztatásáról döntöttek, a döntés ellen az ügyvédei fellebbeztek. Egyikük, Marius Todeancă a Szabad Európa tudósítása szerint azt mondta, védence a gyakorlattal életeket mentett.

„Arról senki sem beszél, hogy életeket is mentett. 21 éves karriert és négyezer beavatkozást tudhat maga mögött” – fogalmazott. Felvetette, hogy nagyon sokan másképp nem férhettek volna hozzá ezekhez a készülékekhez. „Másképp is feltehetjük a kérdést: jogszerű azért meghalni, mert nincs keret ilyen eszközökre?” – tette hozzá Marius Todeancă.

A román egészségügyi minisztérium szerint a román törvények kifejezetten tiltják a készülékek és az egyszerhasználatos anyagok újrahasznosítását, ebbe a csoportba pedig az implantátumok is beletartoznak. Ráadásul az újrahasznosítás/újrasterilizálás tiltása a használati utasításokon is egyértelműen szerepel, tette hozzá a szaktárca.

A román orvosi kamara is elítélte a gyakorlatot. 

Teljességgel erkölcstelen, törvénytelen és elfogadhatatlan. Nem gondoltam volna, hogy vannak olyan kollégák, akik erre képesek

– jelentette ki Daniel Coriu elnök.

Tovább romlik a már így is megtépázott hírnév 

Nem ez az első botrány, ami az elmúlt években megrázta a romániai egészségügyi rendszert és tovább rontotta az egyébként is megtépázott hírnevét. Négy évvel ezelőtt például álorvosokat lepleztek le, mind az állami, mind a magánszférában dolgozók körében.

Ilyen volt a nyolc osztályt végző, magát plasztikai sebésznek kiadó Matteo Politi is, aki az őt lebuktató újságcikk megjelenése után egy Budapestre tartó vonatra szállva próbált megszökni az országból, ám a határrendészek nem engedték, hogy elhagyja Romániát.

Egy bukaresti magánklinikán kapott állást, miután sikerült jó nevű sebészként eladnia magát. Aki már látta műteni, azt mondta, sokszor kezet sem mosott a műtétek előtt és gumikesztyűt sem használt. Egy neves bukaresti plasztikai sebész annak idején azt sem tartotta kizártnak, hogy YouTube-ra feltöltött oktatóvideók segítségével került valamelyest képbe az eljárásokkal.

Egyik páciense a sajtónak akkor arról számolt be, hogy a nyolc osztályt végzett álsebész gyakorlatilag megcsonkította. A nő arcfelvarrásért és szemhéjplasztikáért kereste fel a férfit, és Politi arról is meggyőzte, hogy az orrára is ráfér egy műtét. 

A beavatkozás után a szemhéja megereszkedett, bal szeme bedagadt, az orra pedig a nő szavai szerint úgy nézett ki, mint egy szelet kiklopfolt rántott hús.

„Viszont azzal magyarázta, hogy már 60 éves vagyok, és a szervezet különböző módokon reagál. Meggyőző, logikus érveket hozott” – mondta akkor a páciens.  

A férfit végül elsőfokon tavaly novemberben ítélték el három év és tíz hónap börtönre több rendbeli csalás, közokirat-hamisításra való közvetett felbujtás és közokirat-hamisításban való bűnrészesség miatt. 

Nem sokkal a Politi-botrány után az állami egészségügyben is leleplezett a sajtó egy álorvost, aki egy évtizedig hamis oklevéllel végezhette orvosi tevékenységét. De a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész is megmutatta a román egészségügyi rendszer hiányosságait: hogy nincsenek az országban súlyos égési sérültek ellátására szakosodott intézmények, így a tragédia áldozatai közül sokan olyan intézményekbe kerültek, ahol többszörösen felhígított fertőtlenítőszerrel tisztították a betegek sebeit, ami fertőzésekhez és súlyos szövődményekhez vezetett. A Colectiv-esetről és a tragédia kapcsán feltárult korrupciós botrányról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Nyitókép: Piron Guillaume on Unsplash

#Külföld#egészségügy#románia#kórház#orvos#kardiológia#bűnszervezet#ma#pacemaker

Címlapról ajánljuk