Belföld

A kórházi ellátást is felforgatja a kormány, ágyszámcsökkentésről beszélt az egészségügyi államtitkár egy konferencián

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 15:44

A szociális szektornak adnák át az üresen álló ágyakat.

A jelenlegi kormányzati ciklus végére teljesen át fogja hangolni a kormány a fekvőbeteg-ellátás és a szakellátás finanszírozását – mondta a Magyar Kórházszövetség szerdai konferenciáján Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Napi.hu cikke szerint.

Takács elmondta, a kormány csökkentené az ápolási napok számát a fekvőbeteg-ellátásban, átalakítaná a járóbeteg-szakellátást, és azt is megcélozzák, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) csak a valóban elvégzett beavatkozásokért fizessen valós értéken. Takács szerint minden egészségügyi intézménynél megvizsgálják a valós betegmozgásokat, a területi ellátási kötelezettségeket.

Az államtitkár jelezte, országjárásba kezdett, hogy elmagyarázza a helyi politikusoknak, a kórházi ágyak száma nincs összefüggésben a betegellátás minőségével, a finanszírozással. Úgy véli, struktúraváltás szükséges.

Jelenleg hárommillió négyzetméternyi kórház van Magyarországon, ennek a 30 százaléka mindig üresen áll, itt változásra van szükség és át kell adni ágyakat a szociális szektornak

– mondta.

Takács szerint meg fogják vizsgálni, hogy hol van szükség aktív műtétes ágyakra, mert azok betegek nélkül is 2,8 millió forintba kerülnek egy kórház számára.

Nyitókép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#egészségügy#átalakítás#kórházi ágy

Címlapról ajánljuk