Belföld

Azokat az orvosokat is beosztották ügyelni, akik nem is kötöttek szerződést

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 6:59

Az orvosi kamara megyei elnöke szerint ezzel akarnak nyomást gyakorolni rájuk.

Számos olyan háziorvos kapott ügyeleti beosztást Győr-Moson-Sopron megyében, akik még a szerződést sem írták alá arról, hogy részt vesznek a mentőszolgálat által szervezett új ügyeleti rendszerben – mondta a Népszavának Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei szervezetének elnöke.

A MOK jogászai szerint egyértelműen jogtalanul osztották be az érintett orvosokat. Szijjártó ehhez hozzátette: mélyen elkeserítő, hogy az egészségügyi igazgatás így próbál nyomást gyakorolni.

Bárki is készítette, bárki utasítására a beosztást, jogellenesen tette, nem oszthatnak be olyan kollégát, akinek nincs szerződése az ügyelet szervezőjével

– jelentette ki.

Győr-Moson-Sopronban márciustól térnek át az új alapellátási ügyeleti rendszerre, amit az önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat működtet. A kamara viszont arra szólította fel a háziorvosokat, hogy ne szerződjenek az új ügyeleti rendszerhez, amíg követeléseiket nem teljesíti a Belügyminisztérium. Az érdekképviselet szerint az ország több pontján megtévesztéssel, fenyegetéssel próbálták rávenni az orvosokat a szerződés aláírására.

Szijjártó László szerint egyre nagyobb a nyomás kollégáin, de vannak, akik kitartanak a végsőkig, és ha kell, felmondják a praxisukat is, ha a kormány nem hajlandó érdemben tárgyalni a problémáikról. Vannak ugyanakkor, akik lojálisak a kormányzathoz, és olyanok is, akik egyszerűen csak félnek, mert nem tudnak egyik napról a másikra váltani.


Nyitókép (illusztráció): Camelia Ciocirlan / 500px / Getty Images

#Belföld#egészségügy#orvos#ügyelet#győr-moson-sopron megye#magyar orvosi kamara#nyomásgyakorlás

Címlapról ajánljuk