Belföld

Orvosi kamara: Fenyegetik az alapellátásban dolgozó orvosokat

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 14:13

A kamara több jelzést kapott arról, hogy nyomást gyakorolnak a kollégákra az ügyeleti ellátási szerződések megkötése érdekében. Máris kezdeményeztek egy etikai eljárást. 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) február elején döntött arról, hogy felszólítja az alapellátásban részt vevő orvosokat, ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződést, és/vagy a feladatellátási szerződéseik felmondását helyezzék letétbe az orvoskamara területi szervezetinél. 

Ugyanis január 1-én életbe lépett az a törvény- és rendeletcsomag, amely meglátásuk szerint példátlanul kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat. 

A MOK hétvégén kiadott közleményében arról írt, hogy több jelzés érkezett hozzájuk, hogy az alapellátásban dolgozó kollégákat különböző fenyegetések éri az ügyeleti ellátási szerződések megkötése érdekében. Kérik, hogy akit ilyen ért, vagy ilyen esetről van tudomása, az jelezze az országos elnökségnek. 

A kamara azt is közölte, hogy az elnöksége etikai eljárást kezdeményezett egy „megyei háziorvos kollegiális vezetővel szemben”, aki néhány nappal ezelőtt egy a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit minősítgette, 

és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban. 

A 444 megkérdezte a kamarát, mit jelent pontosan a nyomásgyakorlás, milyen valótlanságokkal próbálják megtéveszteni a háziorvosokat, egyáltalán hány ilyen jelzést kaptak, de semmit sem akartak hozzátenni a közleményekhez.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#magyar orvosi kamara#mok#alapellátás#háziorvosok

Címlapról ajánljuk