Külföld

Anders Aslund: Valamit tenni kell Orbán ellen! Tartsanak vissza minden pénzt!

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 14:55

Magyarország miatt nem vitte véghez a Roszatom szankcióját az Európai Unió, pedig meglenne minden oka az orosz cég büntetésére – írta Anders Aslund vezető elemző, a térség szakértője az „Oroszország urambátyám kapitalizmusa: az út a piacgazdaságtól a kleptokráciáig” című cikkben. 

Az EU-tagállamok külügyminiszterei hétfőn újabb Oroszországot sújtó szankciókról és az Ukrajnának nyújtandó további katonai segélyekről tárgyalnak. Brüsszelbe várják Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a találkozó előtt hangsúlyozta: a Kína elleni uniós szankciókat sem tartja kizártnak, ha onnan fegyvereket szállítanának Oroszországnak.

A múlt héten Victoria Nuland amerikai külügyminiszter arról beszélt: az Egyesült Államok és szövetségesei átfogó új szankciókat terveznek Oroszország ellen az ukrajnai háború kirobbantásának első évfordulóján. Nuland szerint azt tapasztalják, hogy Oroszország „egyre okosabb”, például laptopokat és hűtőszekrényeket importál harmadik országokon keresztül , majd ezeket az eszközöket szétszerelve  chipeket és más alkatrészeket nyer, amelyeket a hadi gépezeteihez is felhasználhat.

Csütörtökön a Politico című brüsszeli lap tudta meg uniós diplomatáktól, hogy az Európai Bizottság mégsem akar kivetni szankciókat Oroszország nukleáris ágazatára, illetve annak képviselőire az intézkedéssorozat tizedik körében. 

Politico: Törlik az orosz atomenergiára vonatkozó szankciókat az újabb csomagból

Ez úgy tűnik, be is jött. Csütörtökön Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője hivatalosan bejelentette a testület új javaslatát. Az MTI beszámolója szerint Ursula von der Leyen arról beszélt: a tizedik szankciócsomaggal az EU tovább akarja fokozni a nyomást Oroszországra úgy, hogy exporttilalmat vezet be több mint 11 milliárd euró értékben a kritikus technológiákra és ipari árukra. Mint mondta, a hatékonyság érdekében számos olyan ipari árucikket vesz célba az EU, amelyekre Oroszországnak szüksége van, és amelyeket nem tud beszerezni a harmadik országokból. 

Ezek létfontosságú árucikkek, speciális járművek, gépalkatrészek, továbbá teherautók és sugárhajtóművek pótalkatrészei. Ezen kívül korlátozó intézkedések vonatkoznak majd az építőipari ágazatban használt árukra, amelyeket az orosz hadsereg is alkalmazhat

 – jelentette ki. A testület ellenőrzést javasol 47 olyan elektronikus alkatrészre, továbbá ritka fémekre vonatkozóan, amelyek orosz fegyverrendszerekben, többek között drónokban, rakétákban és helikopterekben felhasználhatók.

„Ezzel betiltunk minden, a harctéren használatos technológiai terméket, gondoskodni fogunk arról, hogy ne találjanak más utakat, mert most először harmadik országbeli szervezeteket is bevonunk az orosz kettős felhasználású termékekre vonatkozó szankciókba” – hívta fel a figyelmet.

Anders Aslund, a washingtoni Atlanti Tanács kutatóintézet korábbi vezető elemzője, a Társadalmi és Gazdasági Kutatóközpont (CASE) nemzetközi tanácsadó testületének elnöke, az Oroszország urambátyám kapitalizmusa: az út a piacgazdaságtól a kleptokráciáig című cikk szerzője mindezt úgy kommentálta a Twitteren:

Úgy tűnik, az EU úgy döntött, hogy a magyar vétó miatt nem szankcionálja a Roszatomot, az orosz állami tulajdonú Atomenergetikai Vállalatot, mivel Orbán Viktor kétes módon együttműködik a Roszatommal. 

Az EU nem engedheti meg, hogy Orbán felhígítsa az összes oroszországi szankciót. Valamit tenni kell!

Aslund szerint minden ok meglenne a Roszatom szankcionálására:

  1. Jelentős hadiipari vállalatról van szó, amely több mint 350 céget foglal magában, beleértve a tudományos kutatószervezeteket és a nukleáris fegyverkomplexumot.
  2. A Roszatomot gyakorlatilag Mihail Kovalcsuk – Jurij Kovalcsuk Putyin-tanácsadó, az elnökhöz kötődő „cimborahálózat” kulcsfigurájának testvére – irányítja.
  3. „A Roszatom titkos kétoldalú megállapodásokat köt baráti országok, például Magyarország és Törökország vezető politikusaival, a Putyin által ellenőrzött VEB (orosz Külkereskedelmi Bank) kétes finanszírozásával, amely könnyen felhasználható hatalmas kenőpénzekhez. Úgy tűnik, hogy ez a korrupció exportjának eszköze” – fogalmazott Aslund. 
  4. A Roszatom az orosz külpolitika egyik fő eszköze.
  5. Jelentős állami bevételeket is termelhet.

Következtetés: szankciók a Roszatom ellen minél előbb! Valamit tenni kell Orbán ellen. Lehet őt szankcionálni? Legalább a 7. cikkelyt alkalmazzák! Tartsanak vissza minden pénzt a korrupciójától!

– írta Aslund, aki közgazdászként Oroszország, Ukrajna és Kelet-Európa szakértője. A svéd szakember munkásságának középpontjában a központi tervgazdaságból a piacgazdaságba való gazdasági átmenet áll. Aslund Kirgizisztán, Oroszország és Ukrajna kormányának gazdasági tanácsadója is volt, 2003-tól pedig a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért orosz és eurázsiai programjának igazgatójaként tevékenykedett.


Az emlegetett hetes cikkely az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke, amely az uniós alapértékeket (például szabadság, jogállamiság, demokrácia) súlyosan megsértő tagállam elleni uniós eljárást szabályozza. Tavaly szeptemberben az Európai Parlament megszavazta Gwendoline Delbos-Corfield jelentését, amely szerint Magyarországon egyértelmű veszélyben vannak az unió alapértékei. Az Európai Bizottságot felszólították, minden lehetséges eszközt vessen be a jogállamiság tiszteletben tartatásának érdekében, amely tavaly több ezer milliárd forintnyi uniós pénz befagyasztására tett javaslatot. Ez a pénz végérvényesen nem veszett el: az Orbán-kormánynak 27 úgynevezett szupermérföldkövet kell teljesítenie ahhoz, hogy megkapja a pénzt. A folyamat részeként például a fideszes miniszterek lemondtak az alapítványokba szervezett egyetemet kuratóriumi tagságairól. 

A környező országok már javában költik a helyreállítási alap milliárdjait, a magyar kormány még a feltételek teljesítésével küzd

Előre bejelentették

A magyar kormány előre bejelentette: ha a tizedik szankciós csomagba bekerül az atomipar, Magyarország vétózni fog. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban úgy fogalmazott: „Természetesen mind a kőolajszállításokat, mind pedig a nukleáris együttműködést érintő korlátozási javaslatokat visszautasítjuk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindezek ne legyenek a következő szankciós csomag részei.”

Szijjártó Péter múlt hét kedden jelentette be, hogy a német kormány blokkolja, hogy a német Siemens leszállítsa az irányítási rendszert Paks 2-höz, ezzel szerinte megsértik a magyar szuverenitást. Ha a német kormány nem járul hozzá a szállításhoz, akkor az egész projekt ellehetetlenül. Ezt nyilatkozta az RTL Híradó által megkérdezett energetikai elemző:


Nyitókép: Vlagyimir Puyin Budapesten 2019 októberében. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#szankciók#roszatom#oroszország#anders aslund#ma

Címlapról ajánljuk