Gazdaság

Az összeomlás szélére került az orosz olajipar az európai szankciók miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 17. 20:15

A tengeri úton szállított kőolajra decemberben kivetett szankciókat még úgy-ahogy elviseli Oroszország, de a február 5-én életbe lépő, finomított olajipari termékekre vonatkozó tiltásba beleroppan a gazdaság.

Az összeomlás szélére került az oroszországi feldolgozóipar legnagyobb ágazata, amely az ország teljes ipari termelésének 15 százalékát adja, írja a the Moscow Times a Reuters exkluzív jelentésére hivatkozva.

A 120 000 dolgozót foglalkoztató orosz olajfinomítók a termelés 15 százalékos csökkentésére készülnek a februárban életbe lépő európai embargó miatt, mondta a Reutersnek egy, a kormány terveit ismerő, magas rangú ágazati forrás.

Az Európai Unió az Ukrajna ellen indított orosz agresszió miatt december 5-től megtiltotta az orosz kőolaj tengeri úton történő behozatalát, február 5-től pedig életbe lép az orosz olajtermékekre vonatkozó tiltás is. Ez utóbbi az, ami a szakértők szerint sokkal negatívabb hatással lesz az orosz gazdaságra, mint a kőolajembargó. 

Oroszország 2022-ben napi átlag 1,2 millió hordó finomított olajipari terméket – például benzint, dízelolajat – exportált. Az európai piac bezárulása ötödére csökkenti ezt a mennyiséget: 

a számítások szerint 2023 első negyedévének végére mintegy egymillió hordó olajipari termék marad Oroszország nyakán naponta.

Ez pedig azért lesz gond, mert Oroszországnak egyszerűen nincs akkora tárolókapacitása, ahová be lehetne tölteni az eladatlan mennyiséget. Erre az egyik megoldási lehetőség az lehetne, hogy több finomítatlan olajat exportálnak, de erre sem látszik már sok esély a jelenlegi körülmények közt, amikor is féláron tudnak csak eladni napi 3-4 millió hordónyi kőolajat az orosz kitermelők.

Legalább fél évbe is beletelhet, mire logisztikai megoldást talál Oroszország az olajipari termékek tárolására, de az kérdéses, hogy találnak-e új piacokat az orosz üzemanyagok számára.

Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#oroszország#szankciók#olaj

Címlapról ajánljuk