Külföld

Inkább él az erdőben a hidegben egy orosz fiatal, mint hogy elmenjen harcolni

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 19:43

Miután Putyin bejelentette a mozgósítást szeptemberben, Adam Kalinin kivonult az erdőbe, azóta ott él. 

Inkább elviseli a mínusz 10 fokos hideget, de nem megy el katonának az az orosz fiatal, aki szeptember óta az erdőben bujkál a behívó elől – derült ki a BBC riportjából.

Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a részleges mozgósítást szeptemberben, akkor Adam Kalinin – nem az igazi neve – egy hétig gondolkodott arról, mit tegyen. Végül úgy gondolta, a legjobb, amit tehet, hogy az erdőbe költözik.

Az informatikus kezdettől fogva ellenezte a háborút, pénzbírságot is kapott és két hetet töltött őrizetben, amiért egy háborúellenes plakátot ragasztott a háza falára. Számított arra, hogy aközött a 300 ezer ember között lesz, akit Ukrajnába akarnak küldeni gyilkolni. Elmehetett volna külföldre is, ahogy sokszázezren tették, de ő nem akarta elhagyni az országot.

Ahogy Oroszországban sok fiatal, ő is abból indult ki, hogy ha a hatóságok nem tudják személyesen átadni neki az idézést, akkor nem kényszeríthetik arra, hogy háborúba menjen. Eddig még nem próbálták meg neki kézbesíteni, de ez szerinte gyorsan változhat.

Az erdei élet olyan szempontból nem volt újdonság számára, hogy korábban a nejével már volt sátras túrákon, ráadásul a felszerelés nagy része is megvolt.

A munkáját sem kellett felfüggesztenie, informatikusként online tud dolgozni, az ehhez szükséges áramot napelemekkel tudja megtermelni. Igaz, most a téli időszakban ez nehezebb, mert nagyon rövidek a nappalok. Azt mondta, az internetkapcsolata egy fenyőfára erősített nagy hatótávolságú antennán keresztül elég megbízható ahhoz, hogy a kommunikáció ne jelentsen problémát.

Étellel a felesége látja el Kalinint, háromhetente szállítja neki és akkor tudnak találkozni. „Van zab, hajdina, tea, kávé, cukor. Természetesen kevés a friss gyümölcs és zöldség, de nem is olyan rossz" – mondja.

Az erdei élete meglehetősen népszerű: 17 ezer ember követi a Telegramon. Videókat és fotókat posztol a környezetéről és az életéről.

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#Adam Kalinin#erdő#fagy#hideg

Címlapról ajánljuk