Külföld

Zelenszkij a CIA segítségével úszott meg két merényletet

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 11:47

A CIA igazgatója személyesen árult el részleteket az ukrán elnöknek az orosz tervekről egy titkos találkozón. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CIA-nak köszönhetően úszott meg legalább két ellene irányuló merényletkísérletet. Erről Chris Whipple amerikai író számolt be legújabb könyvében, amiben Joe Biden elnökségével foglalkozik.

Whipple információi szerint Bill Burns CIA-igazgató még az orosz támadás előtt találkozott titokban Zelenszkijjel Kijevben, hogy „szembesítse a valóssággal” az ukrán elnököt, aki akkor még nem tartotta valószínűnek, hogy Moszkva támadást indítanak Ukrajna ellen.

A könyv szerint Joe Biden amerikai elnök utasította Burnst, hogy osszon meg „pontos részleteket a tervekről”, ami Whipple szerint „azonnal felkeltett Zelenszkij érdeklődését”. Ukrán tisztségviselők közlése szerint az ukrán elnök több mint tíz merényletkísérletet élt túl, és ebben Whipple könyve szerint a CIA-nek is szerepe volt.

Burns ugyanis olyan részletes hírszerzési információkat osztott meg Zelenszkijjel, hogy azok alapján az ukrán elnök biztonsági erői „két különböző orosz merényletkíséretet is meg tudtak akadályozni”. 

A CIA igazgatója emellett megosztotta Zelenszkijjel az Ukrajna lerohanására vonatkozó orosz terveket is. Ezek között szerepelt a Kijev közelében található Antonov repülőtér elfoglalása, amit kiindulási pontnak akartak felhasználni az ukrán főváros bevételére.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban, 2022. december 21-én. Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

#Külföld#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#merénylet#oroszország

Címlapról ajánljuk