Külföld

Moszkvai hadijelentés: az oroszok állítólag kétszer annyi repülőt pusztítottak el, mint amennyi az ukrán haderőnek eleve volt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 10. 19:03

Az MTI is átvette az orosz védelmi minisztérium diadalmas jelentését, amelyben nem igazán stimmelnek a számok.

Az orosz légierő a donyecki régióban lévő Marjinka felett lelőtt egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, ezzel együtt az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 400 repülőgépet veszítettek, 

írja az MTI az orosz védelmi tárca pénteken kiadott hadijelentésére hivatkozva.

Az eredeti jelentésben ez áll:

Az ukrán haderő összesen 400 repülőgépet és 218 helikoptert, 3373 drónt, 411 légvédelmi rakétarendszert, 8249 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1055 rakétavetőt, 4315 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt vesztett eddig a különleges katonai művelet során.

Az orosz hadvezetés által közölt számokkal továbbra is az a gond, mint a 2022-ben megindított invázió kezdete óta sorozatosan: javarészt légből kapottak, rendkívül túlzóak.

Elég ha csak az ukrán légierő oroszok szerinti veszteségeit nézzük: 400 repülőgép és 218 helikopter. A Flight Global 2021-es adatai szerint az ukrán haderőnek a háború megindulása előtt összesen 196 repülőgépe és 122 helikoptere volt. 

Ha hinni lehet az orosz védelmi minisztérium közlésének, akkor az elmúlt egy év alatt a teljes ukrán légierő kétszeresét pusztította el az orosz hadsereg.

A háborús veszteségeket számon tartó független Oryx összesített adatai szerint Ukrajna eddig összesen 178 légi eszközt veszített igazolhatóan: 57 harci repülőgépet, 31 helikoptert, 4 szállítógépet, 17 harci drónt, 69 felderítő drónt. Ezek mellett egy harci gép és két helikopter elvesztése valószínűsíthető még.

Az Oryx listázza az agresszor veszteségeit is. Az oroszok 352 légi eszközt vesztettek igazolhatóan: 73 harci repülőgépet, 2 stratégiai bombázót, 1 parancsnoki gépet, 1 szállítógépet, 79 helikoptert, 7 harci drónt, 189 felderítő drónt. 

Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#hadijelentés#ukrajna#ukrán légierő#fake news#propaganda

Címlapról ajánljuk