Külföld

Kiadták az orosz A–50 repülőgép elleni támadás egyik videóját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 3. 15:08

Egy őr végig is nézte, ahogy a fehérorosz partizánok drónja kényelmesen elhelyezkedik a repülőgép törzsén a robbanás előtt.

Újabb videó jelent meg a február 26-án sikeresen megrongált orosz Berijev A-50U repülőgép elleni akcióról, ezúttal magáról a támadásról. Mint arról csütörtökön az rtl.hu is beszámolt, az ellenzéki Fehéroroszországi Biztonsági Erők Szövetsége (BYPOL) kiadott egy videót, amin az látszott, hogy egy drónnal sikeresen behatoltak a fehérorosz fővárostól 12 kilométerre délre lévő macsulisi légibázisra. A drónnal teljesen akadálytalanul megközelítették az A-50-est, körberepülték, sőt le is szálltak vele a radartányéron. A BYPOL közlése szerint ez egyike volt a felderítő repüléseknek, amik megelőzték a február 26-i támadást.

A pénteken kiadott videó már a támadáshoz használt két drón egyikének berepülését mutatja. A támadó drón ugyanabból az irányból közelítette meg a gépet, mint a felderítés során, szép lassan odarepült a repülőgép törzséhez, majd a gondosan kiválasztott ponton landolt. A repülőgép törzsén elhelyezkedő drónon ezután aktiválták a robbanószerkezetet (a BYPOL korábban azt közölte, hogy 200 gramm TNT robbanóanyag és 200 acélgolyó volt a töltet), az adás ezzel szakadt meg.

A videó különlegessége, hogy jól látszik rajta több orosz gép is, ráadásképp egy felőlük szép komótosan elősétáló őr, aki gyakorlatilag végignézte, ahogy a drón a Berijev A-50U AWACS fölött lebeg, majd landol az elektronikai berendezéseket rejtő púpon és fölrobban.


A fehérorosz ellenzéki szervezet vasárnapi közlése szerint az AWACS repülőgép két kritikus ponton sérült meg, és repülésképtelenné vált.

A fehérorosz hatóságok tagadták, hogy a gép megrongálódott volna, ennek bizonyítására két olyan felvételt is közzétettek, amiken a gépnek szemmel láthatóan semmi baja. Ezek a felvételek természetesen készülhettek jóval korábban is.

A BYPOL március 1-jén, szerdán hosszú posztban számolt be Telegramon az akció részleteiről. Közleményük szerint két DJI drónnal támadták a gépet. A kamikáze drónok egyenként 200 gramm TNT robbanótöltetet és 200-200 darab acélgolyót vittek magukkal. A BYPOL szerint a két robbanásban megsérült a fő lokátora (a nagy kerek radartányér a gép törzsén), valamint a gép orránál a műholdas kapcsolatért felelős radarberendezés. A BYPOL szerint a két robbanás, valamint az apró acélgolyók súlyos károkat okoztak a gép érzékeny elektronikai rendszereiben.

A BYPOL által közreadott műholdfelvételt jobban megnézve, felfedezhető a robbanás nyoma azon a helyen, ahová a videó tanúsága szerint a drón leszállt, mielőtt felrobbant volna. Amennyiben kiadják a második drón felvételeit is, ellenőrizhető lesz, hogy a radartányéron látható nagy kiterjedésű sötét folt a támadás eredménye-e.

Kiadták az orosz A–50 repülőgép elleni támadás egyik videóját
Forrás: BYPOL

Az UA Insider Telegram-csatorna úgy tudja, hogy hamarosan várható egy újabb videó közzététele is, amit a másik drón rögzített és amin látható lesz az első robbanás is.

#Külföld#orosz-ukrán háború#berijev a-50#bypol#partizán#belarusz

Címlapról ajánljuk