Külföld

Videón, ahogy a fehérorosz partizánok drónja leszáll az orosz A–50 repülőgép radartányérjára

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 2. 14:45

Mint kés a vajban, úgy hatolhattak be a belarusz partizánok a macsulisi légibázisra.

Mint arról hétfőn az rtl.hu is beszámolt, a Fehéroroszországi Biztonsági Erők Szövetsége, más néven BYPOL, vasárnap azt közölte, hogy február 26-án sikeresen megrongáltak egy orosz Berijev A-50U repülőgépet. Az Ukrajna elleni háborúban kulcsfontosságú légtérellenőrző feladatokat ellátó orosz gép a fehérorosz fővárostól 12 kilométerre délre lévő macsulisi légibázison állomásozott.

A fehérorosz ellenzéki szervezet vasárnapi közlése szerint az AWACS repülőgép két kritikus ponton sérült meg: súlyos károk keletkeztek a géptörzsön elhelyezett nagy radarban, ami az A-50-es fő műszere, és a pilótafülke környéke is megrongálódott, ahol további érzékeny, repüléselektronikai berendezések találhatók. A BYPOL szerint a gép a sikeres támadás következtében repülésképtelenné vált.

A fehérorosz hatóságok tagadták, hogy a gép megrongálódott volna, ennek bizonyítására két olyan felvételt is közzétettek, amiken a gépnek szemmel láthatóan semmi baja.


 


A BYPOL március 1-jén, szerdán hosszú posztban számolt be Telegramon az akció részleteiről. Közleményük szerint két DJI drónnal támadták a gépet. A kamikáze drónok egyenként 200 gramm TNT robbanótöltetet és 200-200 darab acélgolyót vittek magukkal. A BYPOL szerint a két robbanásban megsérült a fő lokátora (a nagy kerek radartányér a gép törzsén), valamint a gép orránál a műholdas kapcsolatért felelős radarberendezés.

Videón, ahogy a partizánok drónja leszáll az orosz A–50 repülőgép radartányérjára
Forrás: BYPOL / Telegram

A BYPOL által közreadott friss műholdfelvételen ezekre a sérülésekre utaló egyértelmű jelet nem igazán látni. A BYPOL szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a két robbanás, valamint az apró acélgolyók ne okoztak volna súlyos károkat a gép érzékeny elektronikai rendszereiben.

Azt, hogy a reptérre sikeresen behatoltak, egy korábbi videó közzétételével bizonyítja a BYPOL. A csütörtök délután kiadott felvételen az látszik, hogy egy drónnal teljesen akadálytalanul megközelítették az A-50-est, körberepülték, sőt a drónnal le is szálltak a radartányéron. 

A behatolást nem vette észre a reptér személyzete, a partizánok drónja ahogy jött, úgy el is repült. Ez alapján okkal lehet feltételezni, hogy a hétvégi támadás végrehajtásakor is akadálytalanul megközelíthették a robbanószerrel teli kamikáze drónok a kijelölt célpontjukat.

#Külföld#orosz-ukrán háború#bypol#berijev a-50#partizán#belorusz

Címlapról ajánljuk