Külföld

Több mint 5000 terhes orosz nő utazott Argentínába az elmúlt hónapokban

rtl.hurtl.hu

2023. február 11. 19:31

Állampolgárságot akarnak a gyereküknek.

Több mint 5000 terhes orosz nő érkezett Argentínába az elmúlt hónapokban, köztük 33-an egyetlen járattal csütörtökön – közölték a hatóságok.

A legutóbbi érkezők mind a terhesség utolsó heteiben voltak a nemzeti migrációs ügynökség szerint.

A BBC azt írja, a hatóságok szerint a nők azért akarnak Argentínában szülni, hogy argentin állampolgárságot kapjanak. Az érkezők száma az utóbbi időben nagyon megugrott, ami a helyi média szerint az ukrajnai háború következménye.

A 33 nő közül, akik csütörtökön érkeztek az argentin fővárosba egy járattal, hármat őrizetbe vettek az „okmányaikkal kapcsolatos problémák” miatt – mondta a migrációs ügynökség vezetője, Florencia Carignano a La Nacion című lapnak.

Az orosz nők eredetileg azt állították, hogy turistaként látogatnak Argentínába, ám később ők maguk is elismerték, hogy nem ez volt a fő oka az utazásuknak: argentin állampolgárságot akartak a gyereküknek, mert az nagyobb szabadságot biztosít, mint az orosz útlevél. 

A probléma az, hogy eljönnek Argentínába, beíratják a gyerekeiket argentin állampolgárnak, majd elmennek. A mi útlevelünk az egész világon nagyon biztonságos, lehetővé teszi, hogy 171 országba vízummentesen lépjenek be vele – mondta Carignano.

Az argentin gyermek megléte a szülők számára is felgyorsítja az állampolgársági folyamatot. Az oroszok jelenleg csak 87 országba utazhatnak vízummentesen.

A csütörtökön őrizetbe vett három nő ügyvédje azt mondta, hogy jogtalanul tartják fogva őket. „Ezeket a nőket, akik nem követtek el bűncselekményt, akik nem sértettek meg semmilyen migrációs törvényt, törvénytelenül fosztják meg szabadságuktól” – tette hozzá. A nőket azóta szabadon engedték.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#terhes nők#terhesség#argentína#állampolgárság

Címlapról ajánljuk