Külföld

„Mindannyian tudjuk, mit tett” – rettegnek az oroszok a frontról hazatérő gyilkosoktól és erőszaktevőktől

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 9:58

Nem mindenhol ünneplik háborús hősökként az orosz-ukrán háborúból hazatérő magánhadsereg tagjait. Különösen azok a helyi közösségek félnek nagyon, ahol a Wagner-zsoldosoknak állt bűnözők bűncselekményeket követtek el: feleséget vertek, nagymamát öltek, kábítószerrel kereskedtek. Még az orosz kormányhoz közel álló szakértők szerint is vitatott, hogy mennyire jó ötlet szabad emberekként visszaküldeni a társadalomba a volt foglyokat.

„Ha hat hónapot letöltöttél, szabad vagy” – mondta szeptemberben egy felvétel szerint egy börtön udvarán Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha, a kegyetlenkedéseiről hírhedt Wagner-csoport vezetője. Nyár eleje óta több tízezer orosz rabot toborozhattak a frontra azzal az ígérettel, hogy a katonáskodásért cserébe kegyelmet kapnak.


És sokan pontosan ezért csatlakoztak a zsoldoshadsereghez. 

A Wagner-csoport két korábbi tagja nemrég a CNN-nek idézte fel a Kelet-Ukrajnában zajló harcok borzalmait. A két férfi, akiknek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, egyebek mellett elmesélte, hogy leginkább azok a rabok vállalták a harcot, akik hosszú börtönévek elé néztek. Néhányukat a pénz vonzott, de olyanok is voltak, akiknek már csak 12 nap volt már hátra a büntetésükből, de így is beálltak a zsoldoshadseregbe.

Azt mérlegeltem, hogy jobb hat hónap a fronton, mint 10-11 év a börtönben. Csak egy új kezdetre vágytam

– mondta a CNN-nek egyikük, akit emberölésért ítéltek el. Beszámolójuk szerint Prigozsin a toborzáskor közölte a rabokkal: őt felhatalmazták, hogy bárkit elvigyen, függetlenül attól, hogy kit milyen bűncselekményért, mennyi időre ítéltek el. 

Az ideális jelöltek a gyilkosok és a rablók voltak

– hangzott el a CNN-nek adott interjúban.

„Mindannyian tudjuk, mit tett” – rettegnek az oroszok a rettegnek az oroszok a frontról hazatérő gyilkosoktól és erőszaktevőktől
Jevgenyij Prigozsin / Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

Így gyakorlatilag majdnem mindenkit elvittek, Pirgozsinéknak állítólag már az is megfelelt, ha az idősebb rabok bebizonyították, hogy képesek néhány métert menetelni. A csábító ajánlat mellett viszont a toborzáskor nem esett szó a veszélyekről, amelyeknek a rabok a fronton vannak kitéve – jegyezte meg a Wagner-csoport korábbi tagja.

A Wagner-csoport által toborzott 50 ezer elítéltből ugyanis már 40 ezren meghaltak vagy eltűntek, és csak 10 ezren harcolnak még Ukrajnában – legalábbis a Russia Behind Bars vezetője szerint. Így ahogy az elítéltekhez is eljutottak a hírek a magas halálozási számokról, egyre kevesebben vállalták önként a csatlakozást. 

Nem akarnak ilyen embereket látni az utcákon

Közben több tucat korábbi elítélt az ígéretnek megfelelően megkapta a kegyelmet, és hazatérhetett immár szabad emberként, miután hat hónapot túlélt az Ukrajna ellen harcoló zsoldoshadseregben. Gyilkosok, kábítószer-kereskedők, erőszaktevők próbálnak most újra beilleszkedni a társadalomba.

A helyi közösségeket viszont félelemmel tölti el, hogy börtönviselt férfiak fognak szabadon mászkálni az utcákon. A Guardian sorra vette azokat az orosz rabokat, akiknek hazatérésétől különösen tartanak a helyi lakosok.

A háború miatt évekkel korábban térhetett haza például a rablásért és emberölésért elítélt Anatolij Szalmin. Azok, akik ismerték, a lapnak arról beszéltek: attól tartanak, hogy ugyanaz a férfi fog visszatérni, aki korábban a városukat terrorizálta.

Néhány hete látjuk újra a városban. Mindannyian tudjuk, mit tett a barátjával, ő egy veszélyes ember. (…) Lopott másoktól, számos verekedésbe keveredett, lányokat zaklatott. Sokat ivott, drogozott, erőszakos volt

– mondta egy helyi lakos, aki évek óta ismeri Szalmint. Félti a gyerekeit egyedül az utcára engedni, „nem akarunk ilyen embereket látni Pikalevóban” – hangsúlyozta.

Szalmin rablás miatt ült, amikor a Wagner-csoportba toborozták, de 2011-ben emberölésért ítélték el. Barátjával halászni ment, de berúgtak és összebalhéztak. Ekkor ő megragadott egy követ, és kétszer megütötte vele a férfi fejét, majd amikor az áldozat hadonászni kezdett, Szalmin addig tartotta a víz alatt, amíg már nem mozdult. Egy másik helyi szerint ez csak töredéke azoknak a bűncselekményeknek, amiket elkövetett. „Nagyon félek attól, hogy újra bántani fog embereket. Szalmin egy borzalmas ember” – fogalmazott.

A nagymamagyilkos Dmitrij Karjagin is kegyelmet kapott, miután hat hónapot szolgált az ukrajnai fronton. Miután a 36 éves férfi egy kalapáccsal agyonverte 87 éves nagymamáját, magához vette a pénzt is, amit az idős asszony az eladott lakásáért kapott. 

De ha nem harcolnak a háborúban, évtizedekig börtönben maradtak volna olyan férfiak is, akiket „csak” zsarolás, drogkereskedés vagy ékszerrablás miatt ítéltek el. Az a Kirill Neglin is Ukrajnában harcolt – erősítette meg egyik rokona –, akit 2014-ben 12 év börtönre ítéltek drogkereskedés és családon belüli erőszak miatt. Ittasan több alkalommal megverte a feleségét, és amikor a nő ellene tanúskodott, a férfi a bíróságon megfenyegette, hogy az életére fog törni.

„Nem fog sokáig élni. Addig marad életben, ameddig a büntetésem tart” – Neglin így fenyegette meg halálosan a feleségét még a bíróságon is a Verstka nevű független lap által közölt jegyzőkönyv szerint, Azok, akik ismerik a férfit, rettegnek attól, hogy mi fog történni akkor, amikor szabad emberként hazatér.

Telefonon zaklatják a moszkvaiakat

A Daily Beast arról írt, hogy amióta szabadlábra kerültek a Wagner-zsoldosok, magukat rendőröknek kiadó férfiak zaklatják a moszkvaiakat, arra intve őket, hogy ne engedjék az utcára a gyerekeket, mert a zsoldoshadseregből akár olyanok is hazatérhetnek, akiket pedofíliával kapcsolatos vádak miatt ítéltek el.

„Mindannyian tudjuk, mit tett” – rettegnek az oroszok a frontról hazatérő gyilkosoktól és erőszaktevőktől
Jevgenyij Prigozsin tart beszédet a raboknak az egyik börtönben / Fotó: RTL Híradó

Több tucatnyian panaszt tettek a furcsa hívások miatt, de egyelőre hiába, mert gondosan figyelhettek arra, hogy ne lehessen beazonosítani őket. A rendőrség vizsgálja az eseteket.

Megkérdezte, vannak-e gyerekeim. Azt válaszoltam, hogy nem élünk Oroszországban. Erre ő úgy folytatta, hogy a Wagner-csoportban harcoló foglyok kegyelmet kaptak, ezért este 7 után veszélyes a gyerekeket utcára engedni. Utána elköszönt

– mondta az Agentstvónak az egyik érintett.

Más azt mesélte, hogy először azt hitték, csalók telefonálnak, de utána meglepődtek, amikor a vonal másik végén a hazatérő Wagner-harcosokról kezdtek el beszélni.

Újra rács mögé kerülhetnek

Egy elítéltek jogait képviselő orosz aktivista úgy foglalta össze: főként olyan foglyok voltak hajlandóak a Wagner-csoporthoz csatlakozni, akik előtt még sok év börtönbüntetés állt, tehát többnyire olyan személyek, akik a legsúlyosabb bűncselekményeket követték el.  

Még a hagyományosan a kormányhoz közel álló szakértők számára is kétséges, hogy mennyire jó ötlet visszaengedni a társadalomba az ország mindenre elszánt foglyait azután, hogy erőszakos küldetésben vettek részt Ukrajnában, jegyzi meg a Guardian.

Ivan Melnyikov orosz emberjogi aktivista arra számít, hogy ha semmit nem változtatnak, a most szabadult személyek újabb bűncselekményeket fognak elkövetni, és visszaeső bűnözőként újra rács mögé kerülnek. Szerinte az idő előtt szabaduló elítéltek mintegy felére várhat ez a sors.

A Guardian szerint Prigozsin ugyanakkor azt is megígérte a hazatérni készülő Wagner-zsoldosoknak, hogy számíthatnak a segítségére, ha meggyűlik a bajuk a hatóságokkal. „A rendőrségnek tisztességgel kell bánnia veletek. Ha méltánytalanul viselkednek, én magam fogok telefonálni és megoldást keresni a kormányzóknál” – hangoztatta.

Nem toboroznak több orosz foglyot

Végül Prigozsin múlt csütörtökön cége Telegram-csatornáján jelentette be, hogy nem toboroznak több rabot a Wagner-csoportba, és minden kötelezettségüknek eleget tesznek azokkal szemben, akik még nekik dolgoznak. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy a továbbra is a fronton harcoló elítéltek is amnesztiára számíthatnak.

Az orosz oligarcha magyarázatot nem adott rá, hogy kilenc hónap után miért döntöttek úgy, hogy az orosz börtönök falain kívül fognak új katonákat keresni. A CNN az esetleges okok között sorolja, hogy a toborzások kevésbé voltak már eredményesek, illetve hogy a védelmi minisztérium közbelépett, netán a hadművelet megviselte Prigozsin zsebét. 

Mindenesetre az oligarchával közölhették, hogy a háborúzás ezen módja már nem szolgálja az orosz érdekeket a fronton.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#magánhadsereg#zsoldosok#bűnözők#elítéltek#oroszország#ma

Címlapról ajánljuk