Külföld

Brutális videón, ahogy kalapáccsal vernek agyon egy dezertőrt a Wagner-zsoldosok

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 8:23

Pár hónappal korábban már nyilvánosságra hoztak egyet, amin egy dezertőr brutális megölését mutatták be.

A Wagner csoport nevű orosz zsoldoshadsereg félhivatalos Telegram-csatornáján egy újabb kalapácsos kivégzést bemutató videó jelent meg, amin állítólag egy dezertőr megölését mutatják be – jelentette a Meduza. A független orosz oknyomozó hírportál beszámolója szerint a videón egy Dmitrij Jakuscsenko nevű volt rab kivégzését lehet látni, aki szabadulásáért cserébe csatlakozott a Wagnerhez, majd az ukrán fronton megadta magát.

A Grey Zone csatornán közzétett felvételen egy férfit lehet látni, akinek fejét ragasztószalagokkal téglákhoz erősítették. A férfi közli, hogy Dmitrij Jakuscsenkónak hívják, a Krím-félszigetről származik, és börtönben ült, amikor csatlakozott a Wagnerhez, de „rájöttem, hogy ez nem az én háborúm”. Állítása szerint Dnyipro városában sétált az utcán, amikor valaki leütötte, és „ebben a szobában ébredtem, azt mondták, tárgyalásom lesz”.

Ezek után látszólag többször is fejen ütik egy pöröllyel, de ezt kikockázták, és nem lehet látni. A Meduza cikke szerint elképzelhető, hogy a videó kamu, mert gyanús, hogy a férfi teste nem úgy reagál a fejére mért pörölycsapásokra, mint ahogy arra számítani lehetne.

Jakuscsenko korábban egy ukránok által közzétett videóban szerepelt, amit akkor készítettek róla, amikor ukrán fogságban volt. A férfi akkor azt mondta, hogy 19 éves börtönbüntetését töltötte rablás és gyilkosság miatt, amikor a Wagner felajánlotta neki, hogy szabadon engedik, ha beáll hozzájuk harcolni.

Az Agenctvo orosz hírportál szerint Jakuscsenkót tavaly decemberben egy fogolycsere részeként visszaküldték Oroszországba, és látni lehet az erről készült, és az orosz hatóságok által közzétett videókon. A Wagner csoport vezetője a szervezet sajtóosztályán keresztül reagált az újabb kalapácsos videóra, de abban nem erősítette meg, hogy az valódi, és Daily Beast című amerikai lap cikke szerint a furcsa nyilatkozatban utalásokat tett arra, hogy a videóval csak szórakoztak.

A Bosszú Kalapácsa

A Wagner csoport tavaly novemberben már közzétett egy hasonló felvételt.  A „Bosszú Kalapácsa” néven ismertté vált felvételen a férfi közli, hogy Jevgenyij Nuzsinnak hívják, és szeptember negyedikén szökött át az ukránokhoz. 

Eztuán egy terepruhás férfi egy pöröllyel üti meg a férfi fejét, amit egy téglarakáshoz erősítettek. A férfi a földre zuhan, majd még egy ütés éri a fejét. A felvételen a férfi testét nem mutatják meg a második ütés után.

Nyitókép: meduza.io

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#kivégzés#kalapács#pöröly#Videó

Címlapról ajánljuk