Külföld

„Nyugati összeesküvés” a fogamzásgátlás, ezért betiltották a tálibok

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 11:52

A gyógyszertárakat fegyveres tálibok járják sorra, hogy tüntessék el a polcokról a „népességszabályozó” tablettákat. 

Betiltották a tálibok a fogamzásgátlók használatát Afganisztánban – írta a Guardian. A lap információi szerint Kabulban és más városokban is fegyveres tálibok járják körbe a gyógyszertárakat, megfenyegetve a gyógyszerészeket, hogy szedjék le a polcokról a tablettákat, és a bábaasszonyokat is arra utasítják, hogy adjanak fogamzásgátlókat a nőknek.

Egy gyógyszerész a lapnak elmondta:

Rendszeresen ellenőrizik az összes gyógyszertárat Kabulban, és abbahagytuk a termékeke értékesítését.

Egy névtelenséget kérő bábaasszony, aki már hosszú ideje dolgozik a szakmában, a Guardiannek elmondta, hogy többször is megfenyegették, és egy tálib parancsnok közölte vele, hogy hagyja abba „a társadalomszabályozás nyugati koncepciójának népszerűsítését”.

A lap információi szerint a tálibok a fogamzásgátlást „nyugati összeesküvésnek” tartják, aminek „a muzulmán népesség kordában tartása” a célja.

Elnyomják a nőket

A tálib hatalomátvétel után egymás után hozták meg a nők jogait korlátozó intézkedéséket Afganisztánban. Kitiltották őket az egyetemekről, fürdőkből és konditermekből, valamint a vidámparkokból és bezáratták a nőknek fenntartott középiskolákat. Emellett kötelezővé tették a nőknek a teljes testet elfedő burka viselését, csak férfikísérővel engedik őket hosszabb utakra. A tiltakozó nőket pedig puskatussal verték szét. 

Nyitókép: Segélycsomagok átvételére várnak afgán nők Kabulban 2023. január 17-én. Fotó: MTI/EPA

 

#Külföld#afganisztán#tálibok#nők#fogamzásgátlás

Címlapról ajánljuk