Külföld

Már a fürdőkből és a konditermekből is kitiltották a nőket a tálibok

rtl.hurtl.hu

2022. november 13. 16:01

Arra hivatkozva, hogy minden házban van fürdőszoba, így otthon is fürödhetnek.

A konditermek és a nyilvános fürdők is tiltottak lettek az afgán nők számára, néhány nappal azután, hogy kitiltották őket a parkokból és a vidámparkokból – írta az AFP. A nők egyre inkább kiszorulnak a közéletből Afganisztánban, mióta az amerikai hadsereg kivonulása után a tálibok tavaly visszatértek a hatalomba. Pedig a keményvonalas iszlamisták kezdetben azt ígérték, hogy a 2001-ben véget ért első tálib uralommal szemben sokkal enyhébb előírásokat alkalmaznak majd a nőkre.

A legtöbb női kormányzati alkalmazott elvesztette állását tavaly óta, vagy csak csekély fizetést kap, hogy otthon maradjon. A nőknek tilos férfi rokon nélkül utazniuk, és burkát vagy hidzsábot kell viselniük, amikor kimennek otthonról.

A tizenéves lányok számára fenntartott iskolákat is bezárták az ország nagy részén a tálibok 2021 augusztusi visszatérése óta. 

A tornatermeket most arra hivatkozva zárták el a nők elől, hogy ott férfiak dolgoztak edzőként, holott voltak kizárólag nőknek fenntartott edzőtermek is az országban. A nyilvános fürdőhelyeket pedig arra hivatkozva, hogy jelenleg minden házban van fürdőszoba Afganisztánban, így a nők otthon is fürödhetnek. Ez azonban nem igaz, legfeljebb az ország fejlettebb, városi részein.

Női aktivisták szerint a nőkre vonatkozó egyre szigorodó korlátozásokkal azt próbálják megakadályozni, hogy összegyűljenek, és megszervezzék a tálibok uralmával szembeni ellenállást. Ugyanis a nők kisebb csoportjai gyakran tartottak villámtüntetéseket Kabulban és más nagyvárosokban, kockáztatva a tálib tisztviselők haragját, akik megveretik és őrizetbe vetetik őket.

Nyitókép: Afgán nők tiltakoznak a burka viselése ellen Kabulban 2022. május 10-én. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#afganisztán#tálibok#nők

Címlapról ajánljuk