Külföld

A tálibok csak férfikísérővel engedik hosszabb utakra a nőket Afganisztánban

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 14:51

Ha nincs mellettük egy közeli férfi családtag, nem utazhatnak.

Az amerikai kivonulás után az Afganisztánt uralmuk alá hajtó tálibok úgy döntöttek: a nők csak egy közeli férfi családtagjuk kíséretében utazhatnak, ha a lakóhelyüktől több, mint 72 kilométer távolságra utaznak – számolt be a hírről a BBC. A döntés egy újabb lépés a nők jogainak fokozatos korlátozásában, ami az iszlám tanításait radikálisan értelmező tálibok hatalomátvételével kezdődött a közép-ázsiai országban.

Az afgán nők 2001 és 2021 között viszonylag szabadon, korlátozások nélkül élhettek azokon a településeken, ahol az amerikai, illeve a NATO-erők, valamint az afgán kormány fennhatósága érvényesült. Például nem volt kötelező viselniük a teljes testet elfedő burkát, továbbá iskolába is járhattak.

A tálibok visszatérése óta viszont az afgán középiskolák többsége már zárva van a lányok számára, a nők többségének pedig megtiltották a munkavállalást is. 

A Human Rights Watch jogvédő szervezet igazgaóthelyettese, Heather Bar az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a rendelet elzárja a lehetőséget a nők szabad mozgása elől, akkor is, ha otthonukban erőszakkal szembesülnek. 

„Nagyon rosszul éreztem magam” – mondta Fatima, egy az afgán fővárosban, Kabulban élő bába a BBC-nek az új rendelkezésre reagálva. „Mit tegyek, ha akár én, akár a gyermekem beteg, és a férjem nem elérhető?” – tette fel a kérdést az aggódó nő. Hozzátette:

A tálibok elrabolták tőlünk a boldogságunkat. Elvesztettem a függetlenségemet és a boldogságomat is.

A tálibok határozata arra is felszólítja az afgán autótulajdonosokat, hogy tagadják meg a fuvart a fejüket és arcukat nem eltakaró nőktől. A határozat megtiltja a zenehallgatást is az autókban.

A tálibok szerint a nőket érintő korlátozások csak ideiglenesek, és csak az a céljuk, hogy minden munkahely és iskola biztonságos legyen a nők és a lányok számára. Az amerikaiak 2001-es inváziója előtt hatalmon lévő tálibok teljesen kizárták a nőket az oktatásból és a munkahelyekről.

Nyitókép: A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#afganisztán#tálibok#nők#utazás

Címlapról ajánljuk