Külföld

Putyin jobban szeret vonatozni, mint repülni, amióta háború van

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 18:16

Putyin 2021 nyara óta használja előszeretettel a páncélvonatot, aminek útját sokkal nehezebb nyomon követni, mint a repülőkét.

Páncélvonatra váltott a repülés helyett utazásainál Vlagyimir Putyin – tárta fel a száműzetésben élő oligarcha, Mihail Hodorkovszkij nevéhez fűződő Dossier Center.

Az oknyomozó műhely megállapításait összegző cikkében a Meduza azt írja, hogy az orosz elnök 2021 augusztusa-szeptembere környékén kezdte gyakran használni a szerelvényt, amikor a támadásra készülve az orosz erők felsorakoztak az ukrán határnál. Ennek főleg biztonsági okai vannak: a vonatok útját nem lehet úgy nyomon követni, mint a repülőgépekét.

Putyin páncélvonata a Dossier Center szerint alig különbözik az orosz vasút többi szerelvényétől, de a fontosabb kocsik páncélzatuk miatt hattengelyesek, szemben a négytengelyes páncélvagonokkal. Putyin szerelvényét emellett minden más vonatnál előbbre sorolják, az elérhető legnagyobb sebességgel, megállók nélkül közlekedhet.

Az elnöknek a szerelvényben saját kocsija van hálófülkével és tanácsteremmel, egy másik kocsit pedig a vele utazóknak tartanak fenn. A páncélvonat létezése egyébként nem titok, 2019-ben a Komszomolszkaja Pravda is írt róla, amikor Dmitrij Medvegyev miniszterelnökként a szerelvényen tartott tanácskozást. A súlyos páncélvonat mozgatásához legalább két mozdonyra van szükség, de előfordul, hogy hármat is a szerelvényhez csatolnak.

Vlagyimir Putyin utoljára 2012-ben fényképezkedett a szerelvénnyel, amit azóta felújítottak. A Kreml sajtószolgálata soha nem tesz közzé külső képeket a vonatról, de a cikk szerint fel lehet ismerni a kocsikat a tetejükön lévő, burkolat alatt elhelyezett antennákról, illetve a már említett hat tengelyről.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#páncélvonat#vonat#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk