Külföld

Szétszedik Orbán Viktort amiatt, ahogy Brüsszelben viselkedett Zelenszkijjel

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 10:58

Orbán Viktor feltűnően hűvösen fogadta az ukrán elnököt, akit szinte minden európai vezető szívélyesen üdvözölt, és ez nem hagyta hidegen a nemzetközi nyilvánosságot. Van, aki szerint a magyar miniszterelnök csak Putyin barátjának tapsol, más szerint odavan 1956 szellemisége. A nemzetközi lapok is beszámoltak Orbán Viktor gesztusértékű akciójáról. 

Az Európai Tanács csütörtöki, brüsszeli ülésére ellátogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki országa megtámadása óta csak kivételes esetekben utazik külföldre. Zelenszkij szerdán indult titokban szervezett európai körútra, először Londonba ment, ahol nem csak Rishi Sunak miniszterelnökkel, hanem III. Károly királlyal is találkozott. Párizsban Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt, a belga fővárosba csütörtökön már utóbbi társaságában érkezett. Magyar nézőpontból jelenléte nem csak emiatt volt fontos, hanem mert a háború kirobbanása óta Orbán Viktor először találkozott az ukrán elnökkel. 

Akik szívélyes üdvözlést vagy megerősítő magatartást vártak Orbán Viktortól, azoknak csalódniuk kellett: az ülésre érkező Zelenszkijt üdvrivalgás fogadta az Európai Parlamentben, a magyar kormányfő azonban egyedüliként (Klaus Iohannis román kormányfő is csak mosolygott, Orbán azonban semmilyen pozitív érzelmet nem mutatott) nem tapsolta meg a megtámadott ország vezetőjét:


Ahogyan arra számítani lehetett, a nemzetközi sajtó is hírt adott Orbán Viktor brüsszeli akciójáról. A Newsweek arról írt, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik régi szövetségese csütörtökön kamerák előtt látszólag semmibe vette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Felelevenítik: február 24-én lesz egy éve, hogy az orosz elnök elindította a „különleges katonai műveletet”, és megtámadta Ukrajnát.

Mint írják, Orbán évek óta Putyin szövetségese, áprilisban a magyar vezető Zelenszkijről beszélt, miután egymás után negyedszer is megnyerte a választásokat: „Életünk végéig emlékezni fogunk erre a győzelemre, mert rengeteg ellenféllel kellett megküzdenünk” – idézik Orbánt, aki az említett ellenfelek között sorolta fel az ukrán elnököt is (egyebek mellett Soros György, az ellenzék és Brüsszel bürokratái mellett).

Az osztrák Express ennél megengedőbb, ők Ralph Schöllhammer politológust faggatták ki az eseményekről. A Webster Egyetem szakértője szerint sem az Európai Unióban, sem a NATO-ban nem olyan nagy az egység, hiába a szívélyes fogadtatás az Európai Parlamentben vagy Londonban, Párizsban. 

Az, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen államfő, aki nem tapsolt Zelenszkijnek, többek között az ukrajnai magyar kisebbség körében tapasztalt toborzásoknak köszönhető

– írja a lap. Schöllhammer szerint Orbán nincs egyedül álláspontjával. Az Oroszországból Spanyolországba irányuló cseppfolyósított gázszállítás tavaly mintegy 45 százalékkal nőtt. Hollandia, a Cseh Köztársaság és mások is megkerülték a szankciókat bizonyos mértékig, idézik fel.

A brit Express a taps hiányát bemutató cikkben arra is kitér, hogy Orbán 13 éve tartó miniszterelnöksége alatt szoros kapcsolatot épített ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, megtagadta a fegyverszállítást Ukrajnának, viszont az uniós tilalom ellenére Magyarország orosz olajhoz jut. Felidézik, hogy Orbán egy zártkörű beszélgetésen a senki földjének nevezte Ukrajnát. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


A luxemburgi L'Essentiel Az EU hősként ünnepli Zelenszkijt, csak Orbán nem tapsol címmel mutatta be a videót. 

Dennis Radtke német, kereszténydemokrata EP-képviselő a tapsbotrányt robbantó újságíró, Jack Parrock videója alá kommentelte: „Csak Putyin barátjának tapsol”.

Orbán még arra sem képes, hogy megtapsolja egy olyan nemzet vezetőjét, amelyet Oroszország eltöröl a föld színéről. 1956 szelleme végleg elhagyta a magyar rezsimet...

– magyarázta ugyancsak a Twitteren Guy Verhofstadt belga EP-képviselő:


Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő, az Orbán-kormány és a korrupció gyakori kritikusa mindössze néhány szóval és a vonatkozó videóval kommentálta az eseményeket. Mint írta:

Nézd, ki nem tapsol Zelenszkijnek. Spoiler: Orbán. Hát persze.


Igor Novikov, Volodimir Zelenszkij korábbi tanácsadója a hivatalos csoportképet osztotta meg, vizuálisan felhívva a figyelmet Orbán Viktor fájdalmasnak tűnő arckifejezésére:

A Nexta, a belarusz tiltakozások nem hivatalos hírügynöksége is megosztotta a videót, a poszthoz az alábbi kommentárt fűzték:

Az európai vezetők tapssal üdvözlik Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki a brüsszeli csúcstalálkozóra érkezik.

Orbán: 🗿


Ugyancsak ők tettek közzé egy videót, amin szerintük „Orbán úgy tesz, mintha nagyon elfoglalt lenne, csak hogy elkerülje Zelenszkijt.”

„Mint aki rossz repülőre szállt, és véletlenül Brüsszelbe érkezett Moszkva helyett” – az ukrán mémelők gúnyolják a nem tapsoló Orbánt

Mindeközben Európa vezetői így fogadták az ukrán elnököt (kattintson a képre, galéria nyílik):

Nyitókép: Az Európai Tanács által közreadott kép Orbán Viktor miniszterelnökről, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és Karl Nehammer osztrák kancellárról az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának helyszínén 2023. február 9-én. – Fotó: Európai Tanács / MTI

#Külföld#orbán viktor#európai unió#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború#európai tanács#brüsszel#ma

Címlapról ajánljuk