Külföld

A svéd hatóságok betiltottak egy tüntetést, ahol Koránt égettek volna

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 20:12

Törökország korábban kifogásolta, hogy a NATO-ba igyekvő svédek engedik az efféle megmozdulásokat.

A svéd rendőrség szerdán betiltott egy, a Korán elégetését tervező tüntetést, miután egy ilyen eset januárban heves török reagálást váltott ki. Merényletek veszélyére és a svéd közbiztonságra gyakorolt következményekre hivatkozva ezúttal nem kaptak engedélyt a szervezők az eseményre, amit a stockholmi török nagykövetség közelében tartottak volna.

A török nagykövetség előtt januárban megrendezett Korán-égetés fenyegetést jelentett mind a svéd társadalomra, mind pedig Svédországra és a külföldön tartózkodó svédekre nézve

– közölték a hatóságok, amelyek szerint Svédország támadások célpontjává vált.

A svéd titkosszolgálat, a SÄPO egy szerdai közleményéből az derült ki, hogy a Svédország és a svéd érdekek ellen irányuló fenyegetésekkel kapcsolatos közelmúltbeli fejlemények súlyosak, és befolyásolják Svédország biztonságát. A fejlemények azt jelentik, hogy Svédország a korábbiaknál nagyobb mértékben kerülhet az erőszakos iszlám szélsőségesek figyelmének középpontjába világszerte. A SÄPO egyelőre nem emelte az országgal szembeni fenyegetettségi szintet, amely az öt fokozatú skálán jelenleg hármas szintű.

A terrorfenyegetettségi szint hosszú távú értékelésen alapul, ami azt jelenti, hogy ha a fejlemények egy ideig folytatódnak, a fenyegetettségi szint emelkedhet

– olvasható a jelentésben.

A szerdai rendezvény megtartására egy kis, kevéssé ismert svéd egyesület, az Apallarkerna nyújtott be kérelmet azért, hogy tiltakozzon az ország NATO-tagsága ellen. 

A svéd NATO-csatlakozással szembeni török vétó kérdésével korábban az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: Loredana Sangiuliano / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

#Külföld#svédország#nato#tüntetés#törökország#korán

Címlapról ajánljuk