Külföld

Svéd miniszterelnök: Ez egyszerűen nem igaz, nem rabol el az állam gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 14:33

A közösségi médiában indítottak hadjáratot ismeretlenek a svéd hatóságok ellen. A vád az, hogy muszlim gyerekeket rabolnak el. Az ügy már ott tart, hogy őröket fognak állítani a szociális intézmények elé.

Kiterjedt és szisztematikus dezinformációs kampány folyik Svédország ellen, miszerint a svéd hatóságok muszlim kisgyerekeket rabolnak el, ám mindebből egyetlen szó sem igaz – derült ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki nyilatkozatából.

Ez az ellenünk indított hadjárat most új lendületet vett – mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

Ez egyszerűen nem igaz. Svédország nem rabol el gyerekeket, a szociális munkásaink nem rabolnak gyerekeket. Sem muszlimokat, sem más vallásúakat


– hangsúlyozta a miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy a dezinformációs kampány miatt a szociális szférában dolgozókat gyakran megfenyegetik a közösségi oldalakon.

Kristersson a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy őröket fognak állítani a szociális intézmények irodáihoz. A miniszterelnök közölte, hogy kormánya nagyobb összeget tervez elkülöníteni az álhírek visszaszorítása érdekében létrehozott svéd hatóság számára.

A miniszterelnök elmondása szerint a dezinformációs hadjárat még 2021-ben kezdődött. A dezinformáció elleni ügynökség jelentése szerint az emberrablással kapcsolatos álhírek visszavezethetőek egy arab nyelvű oldalhoz, amelynek megalkotója korábban elköteleződését fejezte ki az Iszlám Állam mellett.

2022 februárjában a svéd külügyminisztérium közölte, hogy a törvények értelmében minden gyermek az állam védelme alatt áll, és a szociális munkásoknak bírósági végzésre van szükségük ahhoz, hogy a gyermekeket hozzájárulásuk nélkül elvegyék szüleiktől.

Nyitókép: Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand.

#Külföld#svédország#álhír#kampány#muszlim#gyerek#rablás#emberrablás

Címlapról ajánljuk