Üzenet az Egyesült Államokból: „keményen dolgoznak” majd, hogy júliusig az Orbán-kormány is ratifikálja a svédek NATO-csatlakozásátLloyd Austin amerikai védelmi miniszter arra biztatta Magyarországot és Törökországot is, hogy mielőbb lépjenek az ügyben.
Külföld

Üzenet az Egyesült Államokból: „keményen dolgoznak” majd, hogy júliusig az Orbán-kormány is ratifikálja a svédek NATO-csatlakozását

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 21:05

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arra biztatta Magyarországot és Törökországot is, hogy mielőbb lépjenek az ügyben. 

Az Egyesült Államok arra számít, hogy NATO-tagként üdvözölheti Svédországot a katonai szövetség júliusi csúcstalálkozóján, és arra biztatja Törökországot és Magyarországot, hogy ratifikálja a csatlakozását – jelentette ki svédországi látogatásán szerdán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Svédország Finnországgal együtt tavaly májusban nyújtotta be a NATO-csatlakozási kérelmet, Finnország csatlakozási folyamata rekordidő alatt megtörtént, az észak-európai ország áprilisban lett az észak-atlanti szövetség 31. tagállama.

„Arra számítunk, hogy Svédország rövidesen a 32. (NATO-tagállam) lesz. Pontosabban szólva arra számítunk, hogy ez a júliusi csúcstalálkozó előtt megtörténik” – mondta sajtóértekezletén Lloyd Austin, hozzátéve, hogy amerikai részről 

keményen fogunk dolgozni azon, hogy ez megtörténjen.

„Arra biztatjuk szövetségeseinket, Törökországot és Magyarországot, hogy a lehető legrövidebb időn belül ratifikálják Svédország csatlakozását” – mondta.

Lloyd Austin azért utazott Svédországba, hogy Pal Jonson védelmi miniszterrel az ukrajnai háborúról és Svédország NATO-csatlakozásáról tárgyaljon a muskói haditengerészeti támaszponton, illetve egy hadihajó fedélzetén.

A svéd védelmi miniszter is azt mondta, reméli, hogy országa nyárra már a NATO tagja lesz. Jonson megköszönte az Egyesült Államoknak a katonai támogatást „a NATO-tagságig hátralévő időben”, ami szerinte megnyugtatta és biztonságosabbá tette Svédországot.

Az amerikai védelmi miniszter svédországi látogatása egybeesik az elmúlt negyedszázad legnagyobb, Aurora 23 kódnevű svédországi hadgyakorlatával is.

A hadgyakorlaton mintegy hétszáz amerikai tengerészgyalogos is részt vesz, valamint brit, finn, lengyel, norvég, észt, lett, litván, ukrán, dán, osztrák, német és francia katonák. Az összesen mintegy 26 ezer katona részvételével tartott hadgyakorlatot Svédország környékén szárazföldön, tengeren és levegőben tartják.

Amerikai védelmi miniszter legutóbb 2000-ben járt Svédországban.

Nyitókép: Fredrik Sandberg/MTI/EPA/TT Hírügynökség

 

#Külföld#svédország#nato#egyesült államok#törökország#magyarország

Címlapról ajánljuk