Külföld

Börtönbüntetés várhat arra az orosz tinire, aki a közösségi médiában kritizálta Putyin háborúját

rtl.hurtl.hu

2023. január 29. 9:40

Jelenleg háziőrizetben van, nem internetezhet és nem is kommunikálhat senkivel.

Az oroszországi Arhangelszk régióból származó 19 éves Oleszja Krivtszova házi őrizetbe került, a bokáján pedig nyomkövetőt kell viselnie, miután vádat emeltek ellene egy közösségi médiában megosztott bejegyzése miatt. A vád szerint a fiatal nő lejáratja az orosz hadsereget és pártolja a terrorizmust azzal, hogy kritizálja Oroszország ukrajnai agresszióját. 

Az orosz fiatal egy listára került többek között az Iszlám Állammal és az al-Kaidával is.

Krivtszova egy olyan bejegyzést tett közzé, amelyben a krími hídon történt robbantás látható, a poszt szövegében pedig az orosz felet hibáztatja a háborúért. A CNN azt írja, hogy a nő bejegyzését egy osztálytársa jelentette a hatóságoknak, akik ráálltak az ügyre. Krivtszova jelenleg házi őrizetben van édesanyja lakásában, eltiltották az internettől és mindenféle kommunikációs eszköz használatától.

Oleszja ügye nem az első ilyen eset, de nem is az utolsó

– mondta Alekszej Kicsin, a nő ügyvédje.

A fiatal nő édesanyja, Natalja Krivtszova szerint a kormány a lányával próbál példát statuálni, amiért nem tartja magában háborúellenes nézeteit.

Az ügy kirobbanása után az orosz kormánypárt helyi képviselője az állami televízióban a lányt bolondnak nevezte. Alekszandr Novikov szerint Ukrajnába, Donbasz régióba kellene harcolni küldeni, hogy szemébe nézhessen azoknak a katonáknak, akiket kigúnyolt.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#kritika#háború#vlagyimir putyin#börtön

Címlapról ajánljuk