Külföld

Nem mehet női börtönbe az a transznemű nő, aki férfiként két nőt is megerőszakolt

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 16:04

Aggódnak a többi rab biztonságáért. 

Nem mehet kizárólag nők számára fenntartott börtönbe az a transznemű nő, akit még férfiként ítéltek el nemi erőszak miatt – írja a Sky News

A 31 éves nőt, Isla Brysont a héten a glasgow-i Legfelsőbb Bíróságon tartott tárgyalás után mondták ki bűnösnek, csütörtökön azonban elszállítják abból az intézményből, ahol az ítélethirdetésre várt, és átviszik egy olyan helyre, ahol férfiak lesznek a rabtársai. A Sky News szerint mindez amiatt van, mert a jelenlegi helyen „aggodalmak merültek fel” a női rabtársak biztonságát illetően. 

Bryson az áldozatokat a tranzíciója előtt támadta meg, amikor még Adam Graham néven ismerték. A tárgyaláson elhangzott, hogy Bryson 2016-ban megerőszakolt egy nőt a nyugat-dunbartonshire-i Clydebankban, egy másikat pedig 2019-ben a glasgow-i Drumchapelben. Bryson mindkét áldozatával online ismerkedett meg, az ügyészek szerint teljesen kizsákmányolta őket. 

A nő tagadta a vádakat, és azt mondta a bíróságnak, hogy „soha nem bántana más embert”. Az esküdtszék azonban mindkét nemi erőszak vádjában bűnösnek találta.

Miután a brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy megérti a Brysonnal kapcsolatos aggodalmakat, Skócia első minisztere közölte, hogy a börtön most épp kockázatfelmérést végez, de „tekintettel a közvélemény és a parlament érthető aggodalmára ebben az ügyben, megerősíthetem, hogy ezt a foglyot nem a Cornton Vale női börtönben fogják fogva tartani. Remélem, ez biztosítékot nyújt a nyilvánosság számára”.

Az Egyesült Királyság törvényei szerint minden transznemű rab saját elbírálást kap. Ekkor a kockázatfelmérés is sokat nyom a latba, ám a fogva tartásuk alatt olyan nemű rabtársakkal ülhetnek, amilyennek ők is vallják magukat. 

Nyitókép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

#Külföld#transznemű#börtön#erőszak#nemi erőszak#büntetés#bíróság

Címlapról ajánljuk