Külföld

Kijárási tilalom az észak-koreai fővárosban, egy „légúti betegség” miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 8:02

Az erről szóló kormányzati közlemény nem említi a covid-19-et, ami hivatalosan csak tavaly jelent meg az országban. 

Észak-Korea öt napig tartó kijárási tilalmat vezetett be Phenjanban, egy közelebbről meg nem határozott „légúti betegség” terjedése miatt – írta szerdán az NK News. Az észak-koreai hírekkel foglalkozó dél-koreai lap egy nappal korábban arról számolt be, hogy az észak-koreai fővárosban élő emberek pánikvásárlásba kezdtek, miután előzetes figyelmeztetést kaptak a kijárási tilalom bevezetéséről.

Az erről szóló kormányzati közlemény szerint a lakosoknak vasárnapig kell az otthonaikban maradniuk, és minden nap többször is lázmérésen kell átesniük. A közlemény nem említette, hogy a covid terjedése miatt vált szükségessé a lépés megtétele. Az észak-koreai állami média egyelőre nem számolt be a kijárási tilalom bevezetéséről, és azt sem lehet tudni, hogy a korlátozó intézkedések csak a fővárosra vonatkoznak-e, vagy más városokban is bevezették azokat – írta az NK News.

Észak-Korea csak a koronavírusjárvány kitörése után több mint két évvel, 2022 májusában ismerte el először, hogy megjelent náluk a covid, és augusztusban már arról számoltak be, hogy legyőzték a vírust, és nem regisztráltak új fertőzést.


Nyitókép: Észak-koreaiak a szilveszteri tűzijátékot nézik a Kim Ir Szen téren Phenjanban 2023. január 1-jén. Fotó: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

#Külföld#észak-korea#phenjan#koronavírus#covid#covid-19#járvány#kijárási tilalom

Címlapról ajánljuk