Külföld

Észak-Korea először ismerte el, hogy megjelent náluk a covid: az ország történetének „legsúlyosabb vészhelyzetét” hirdették

Mohos MátéMohos Máté

2022. május 12. 7:27

A járvány kitörése óta tagadták, hogy náluk is lennének fertőzöttek.

Az ország történetének „legnagyobb vészhelyzeti incidensét” hirdette ki az észak-koreai állami média. Kim Dzsong-Un diktátor pedig megígérte, hogy „kiiktatja” a koronavírust, tudósít a Guardian. Az országban az omikron egy variánsa jelent meg.

Az állami média szerint a fővárosban, Phenjanban is észleltek megbetegedéseket. Azt írták: a helyzetet az okozta, hogy keletkezett egy rés az ország vészhelyzeti karanténján.

A pontos esetszámokat és a megbetegedések súlyosságát nem közölték. Azt viszont tudni, hogy Phenjanban bizonyos körzetek már napok óta le vannak zárva. Az állami média a pánikvásárlások kezdetéről is beszámolt.

Kim a felfedezés után válságstábot hívott össze, és a legsúlyosabb vészintézkedéseket helyezte kilátásba. Szigorodhat a határvédelem, és kemény lezárások várhatóak az érintett kerületekben. A Guardian azt írja, hogy a nyilvános beismerés azt mutathatja, hogy az országban már különösen súlyos a járványhelyzet. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy nemzetközi segítséget is el fognak fogadni.

Az ország lezárta a határait a járvány kezdetekor, és azóta állítja, hogy egyetlen megbetegedést sem regisztráltak. Ha tényleg csak most érkezett meg a vírus az országba, akkor is komoly a baj: az ország 25 milliós lakossága egyáltalán nincs beoltva, az egészségügyi rendszer pedig elég döcögősen működik.

Észak-Korea azokat a vakcinákat sem fogadta el, amit az ENSZ Covax nevű programjában ajánlottak nekik. Nagy valószínűséggel azért, mert a programhoz való csatlakozásuknak feltétele lett volna, hogy nemzetközi megfigyelőket engedjenek az országba.

Az RTL Híradó nemrég arról tudósított: Kim Dzsongun a hadsereg alapításának 90. évfordulóján bejelentette, hogy növeli az ország nukleáris arzenálját. A katonai parádét az észak-koreai állami média sugározta: a felvételeken jól látszik, hogy hatalmas méretű interkontinentális ballisztikus rakétákat mutattak be a parádé résztvevőinek, akik ujjongva fogadták a félelmetes fegyvereket.


Nyitókép: KCNA / AP

#Külföld#észak-korea#covid#koronavírus#phenjan#kim dzsongun#vészhelyzet

Címlapról ajánljuk