Külföld

Német lap: a magyar helyzet óriási kockázattal jár, az Európai Bizottság ragaszkodik a Magyarországnak szánt milliárdok befagyasztásához

rtl.hurtl.hu

2022. december 12. 7:39

A Frankfurte Allgemeine Zeitung szerint ezen héten megszületik a döntés.

Az Európai Bizottság ragaszkodik a javaslatához, mely szerint be kell fagyasztani a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós segélyt, írja a Frankfurte Allgemeine Zeitung. Johannes Hahn  költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos szerint a magyar helyzet „óriási kockázattal” jár az uniós költségvetésre, és elégtelenek voltak a kormány eddigi lépései.

Az EU küldöttjei december 18-ig döntik el, hogy pontosan hogyan kezeljék a Magyarországot, és milyen szankciókat hozzanak. Mivel ez a szavazás minősített többséget igényel, a kormány nem tud vétózni.

Az EU még egyszer felméri eddig a magyar reformok állapotát, ugyanis ha az eredetileg tervezettnél valamivel kisebb összegre vonatkozik a szankció, akkor könnyebb lesz összehozni hozzá a kétharmadot. Ezen felül szintén szavaznak a magyar helyreállítási tervről.

Németország más államokkal közösen leszögezte, hogy szó sem lehet az újjáépítési terv jóváhagyásáról, ha Orbánék előtte nem fogadják el, hogy a 18 milliárdos hitelt az EU vegye fel Ukrajna részére, és nem külön a tagállamok.

Nyitókép: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#eu#pénz#johannes hahn#segély#jogállamiság#eljárás

Címlapról ajánljuk