Belföld

Az Európai Bizottságot továbbra sem győzték meg a magyar reformok

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 17:55

De a tagállamok vezetőinél pattog a labda.

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy Magyarország a korrupció elleni biztosítékok tekintetében nem hajtott végre elegendő reformot ahhoz, hogy hozzájuthasson a több milliárd eurónyi felfüggesztett uniós forráshoz – számolt be a Reuters.

A brit hírügynökség szerint Johannes Hahn költségvetési biztos azt írta, hogy figyelembe veszi, hogy a magyar kormány számos korrekciós intézkedésre tett erőfeszítést, de az uniós költségvetéssel szembeni általános kockázat változatlanul fennáll.

A Reuters forrásai szerint azonban a tagállamok a magyar kormány jogszabályi változtatásai nyomán úgy dönthetnek, hogy feltételesen elfogadják az 5,8 milliárd eurónyi forrást érintő magyar helyreállítási tervet, és az egyéb befagyasztott források 7,5 milliárd eurónyi összegét is csökkenthetik. Az erről szóló egyeztetésekre hétfőn kerülhet sor, és a kimenetelük attól is függ, hogy a magyar kormány mit lép az Ukrajna megsegítésére szánt közös uniós hitelfelvétellel, illetve a globális minimumadóval kapcsolatban, melyek elfogadását eddig blokkolta.

A végső döntésre december 15-16-án kerül sor, amikor a 27 tagállam vezetői, köztük Orbán Viktor tanácskoznak.

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Belföld#európai unió#európai bizottság#uniós forrás#helyreállítási alap#európai tanács

Címlapról ajánljuk