Külföld

Egy év börtön házasságon kívüli szexért Indonéziában

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 6:29

Az új törvény nem csak a helyiekre, de az oda utazó külföldiekre, köztük a turistákra is vonatkozik. 

Akár egy évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak a házasságon kívül szexelő párok Indonéziában, ahol a parlament kedden elfogadta a büntetőtörvénykönyv módosítását – jelentette a nemzetközi sajtó. A jogszabálymódosítás ugyanis illegálissá tette, hogy egyedülálló emberek lefeküdjenek egymással, valamint azt is, hogy együtt éljenek.

Az új törvény nemcsak az indonéziai állampolgárokra vonatkozik, hanem az országban élő külföldiekre, valamint az Indonéziába látogató turistákra is.

A holland gyarmatosítás korából megmaradt jogszabályokat is tartalmazó büntetőtörvénykönyv módosítását már 2019-ben is el akarta fogadni a parlament, de akkor olyan nagy országos tüntetések fogadták a tervezetet, hogy azt végül elhalasztották. 

Az igazságügyi és emberijogi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a módosítással csak a házasság intézményét védik. A módosítással szemben megfogalmazott aggodalmakra válaszul közölte, hogy házasság előtti szex és házastárs megcsalása miatt csak a közvetlen családtagok – házaspárok, szülők vagy gyerekek – tehetnek feljelentést, és emiatt nem lehet majd olyan széles körben alkalmazni.

A házasság előtti szexért, és a házastárs megcsalásáért egy évig tartó börtönbüntetés, vagy pénzbüntetés jár, az összeházasodás nélkül együtt élő párok pedig fél évig tartó börtönbüntetésre, vagy pénzbüntetésre számíthatnak.

Az új jogszabály emellett megtiltja az elnök, valamint az állami intézmények megsértését és a hitelhagyást is, az istenkáromlásért pedig öt évig tartó börtönbüntetés kiszabását teszi lehetővé.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

#Külföld#indonézia#szex#házasság#büntetőtörvénykönyv#törvény#jogszabály

Címlapról ajánljuk