Külföld

Repülőjáratokat tilt be Franciaország

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 7:13

Mert vonattal is gyorsan meg lehet tenni a távokat. 

A francia kormány megtiltja, hogy emberek repülővel utazzanak három útvonalon Franciaországban, mert mehetnek vonattal is. Ezt azután tehetik meg, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az erről szóló törvény egyes részeit. Párizs emellett meg akarja nehezíteni a magánrepülőgépek használatát is.

A francia parlament még tavaly fogadta el a belföldi repülőjáratok betiltásáról szóló törvényt, de azt repülőtérüzemelői érdekszervezetek megtámadták. Az EB azonban egy eddig még soha nem alkalmazott közlekedési jogszabály alapján végül engedélyezte.

Az EB döntése után Franciaország megtilthatja, hogy repülőjáratok közlekedjenek a párizsi Orly repülőtér és Nantes, Lyon és Bordeaux között. Ezt azért tehetik meg, hogy a három útvonalon szupergyorsvonatok is közlekednek, amelyekkel 2,5 óra alatt meg lehet tenni a távot.

A repüléstilalmat később további útvonalakra is ki lehet majd terjeszteni, ha javul a vonatközlekedést. A tilalmat egyelőre három évre vezethetik be, ami után felülvizsgálatot kell tartani.

Clément Beaune francia közlekedésiügyi miniszter a döntés után közölte, büszkeséggel tölti el, hogy Franciaország „úttörő ezen a területen”, és a repüléstilalmat úgy jellemezte, mint egy fontos lépés az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtásának csökkentésére. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a tilalom mikor lép életbe.

Betiltják a magángépeket?

Bár környezetvédelmi szervezetek azt akarják elérni, hogy a francia kormány tiltsa be a magánrepülőgépek használatát is, a francia kormány szóvivője elmondta, hogy az nem fog megtörténni. Ugyanakkor hozzátette, hogy az áldozatokat hozó francia emberek jogosan dühösek, amikor azt látják, hogy egyesek „bolhaugrásnyi” utazásokra is magánrepülőkkel mennek. 

A francia kormány várhatóan az adóterhek növelésével, és más korlátozó intézkedésekkel próbálja majd csökkenteni a magángépek használatát az országon belül.

Nyitókép: SSPL/Getty Images

#Külföld#franciaország#repülés#repülőjáratok#vonat#vonatközlekedés#légiközlekedés

Címlapról ajánljuk