Külföld

Visszautasítják a szülők az „oltással szennyezett vért” csecsemőjük életmentő műtétjére

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 11:14

Az oltásellenes új-zélandi szülők azt akarják, hogy beoltatlan emberektől kapott vért használjanak az orvosok. A hatóságok kezdeményezték a csecsemő állami gondozásba vételét.

Az új-zélandi egészségügyi hatóságok állami gondozás alá akarnak vetetni egy négy hónapos csecsemőt, mert sürgős életmentő szívműtétre van szüksége, de oltásellenes szülei nem engedélyezik a beavatkozást – arra hivatkozva, hogy a gyerek beoltott véradóktól származó vért is kaphat – jelentette a helyi sajtó.

Az új-zélandi hatóságok szerdán vitték bíróság elé az ügyet. A szülők támogatására egy nagyjából százfős tömeg jelent meg a bíróság épületénél, miután ügyükkel foglalkozott egy oltásellenes aktivistaként jellemezett volt tévés műsorvezető. Az interjúban az apa kijelentette:

Nem akarunk oltással szennyezett vért.

A véradással foglalkozó új-zélandi állami szerv nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban, de weboldalukon közlik, hogy nem tudják megmondani, hogy a vér beoltott vagy beoltatlan emberektől származik, azt ugyanis nem tartják számon. Egyben közlik azt is, hogy az oltóanyag gyakorlatilag azonnal felszívódik a vérből, és nincsen jelen a vérkészítményekben, és ezt egészségügyi szakemberek is megerősítették.

Olyan vért pedig gyakorlatilag lehetetlenség találni Új-Zélandon, amiben nem lennének covidantitestek – mondta el a New Zealand Herald című helyi lapnak Nikki Turner, az Auckland Egyetem oltásokkal foglalkozó professzora.

A szülők állítása szerint húsz olyan oltatlan ember is van, aki kész vért adni a műtéthez, de ezt az orvosok nem engedélyezték. Azt a szülők nem árultak el, hogy milyen okokra hivatkozva utasították el a felajánlásokat.

A szerdai bírósági meghallgatáson még nem született döntés az ügyben. Az új-zélandi hatóságok nem nyilatkoztak az esettel kapcsolatban

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: CristiNistor/GettyImages

 

#Külföld#oltásellenes#szülők#csecsemő#műtét#életmentő#új-zéland#bíróság#per

Címlapról ajánljuk