Külföld

Oroszország iráni drónok gyártásába foghat

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 16:51

Az eszközöket már jövőre bevethetik Ukrajna ellen.

Támadó drónok oroszországi gyártásáról állapodott meg Irán és Oroszország – tudósít a CNN hírszerzési értesülésekre hivatkozva.

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország már százával szerzett be drónokat Teherántól, amelyeket Ukrajna ellen vetett be. Az iráni kormány elismerte, hogy „korlátozott számú” drónt küldtek Oroszországnak az ukrajnai háborút megelőzően.

Egy friss hírszerzői jelentés szerint Oroszország több ezer drónt állítana elő iráni alkatrészekből, iráni tervek alapján. Ha az együttműködés teljes gőzzel halad, a gyártás hónapokon belül megkezdődhet, és az új drónokat már jövőre bevethetik Ukrajna ellen.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője az értesüléseket a CNN-nek így kommentálta:

Irán és Oroszország hazudhat a világnak, de nem tudják elrejteni a tényeket: Teherán ukrán civilek megölésében segédkezik azzal, hogy fegyvereket juttat Oroszországnak és segédkezik a hadműveleteiben. Ez is Oroszország és Irán elszigeteltségét mutatja

– közölte Adrianne Watson hozzátéve, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújt Ukrajnának, hogy megvédje magát, beleértve a légvédelmi eszközök juttatását.

Az elmúlt hetekben Oroszország az ukrán energia-infrastruktúrát támadta iráni drónokkal, amelyek előnye, hogy nagy távolságból bevethetők, és nehéz észlelni őket.

Nyitókép: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#irán#drón#sahed-136

Címlapról ajánljuk