Külföld

Évtizedek után kegyelemmel szabadulhat a börtönből Tupac Shakur nevelőapja

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 18:16

A fekete polgárjogi harcos Mutulu Shakurnak kevesebb mint fél éve lehet hátra az életből, a hatóságok szerint már nem áll fenn a veszélye annak, hogy bűncselekményt kövessen el.

Több mint 35 év után, kegyelemmel szabadulhat a börtönből december 16-án Mutulu Shakur, az 1996-ban 25 évesen elhunyt rapper, Tupac Shakur nevelőapja – tudósított az NBC News.

A 72 éves Mutulu Shakur súlyos beteg, mielóma multiplex betegségben szenved, ami a plazmasejtek daganatos megbetegedése. Szabadulása után várhatóan élete utolsó napjait tölti majd családtagjai és barátai körében.

Mutulu Shakurt 1988-ban 60 év börtönre ítélték el egy fekete forradalmi csoportosulás tagjaként. Azzal vádolták, hogy fegyveres rablásokat követett el New York és Connecticut államokban, köztük egy három halálos áldozattal járót. Támogatói szerint Mutulu Shakur politikai fogoly, akin a hatóságok példát statuáltak aktivista tevékenysége miatt.

A hatóságok az évek során számos alkalommal megtagadták szabadlábra helyezését az általa elkövetett bűncselekmények súlyosságára hivatkozva, illetve mert egészségi állapota miatt ezt nem látták indokoltnak. Ezúttal azonban úgy ítélték meg, hogy Mutulu Shakur állapota már nem teszi lehetővé, hogy újabb bűncselekményt kövessen el.

A Malcolm X Grassroots Movement nevű fekete szeparatista mozgalom nevében nyilatkozó Jomo Muhammad azt mondta, örömkönnyekkel fogadták a döntést, hiszen újabb elutasításra számítottak. Ügyvédje szerint Shakur drasztikusan lefogyott betegségei és a kezelések miatt, a koronavírust is legalább kétszer elkapta. A kezelések már nem hatásosak, ezért az orvosok kevesebb mint hat hónapot jósolnak neki. Jomo Muhammad szerint a hátralevő időben az elérhető legjobb ellátást fogják számára biztosítani.

Nyitókép: Jim Hughes/NY Daily News via Getty Images

#Külföld#Tupac Shakur#mutulu shakur#kegyelem#börtön#rák

Címlapról ajánljuk