Külföld

Musk űrinternetét vetné be Ukrajna után Iránban is az Egyesült Államok

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 20:36

Joe Biden elnök támogatni akarja az iráni tüntetőket.

A Fehér Ház tárgyalásokat folytatott Elon Muskkal a SpaceX műholdas internetszolgáltatásának, a Starlinknek Iránon belüli alkalmazásának lehetőségéről – mondta a CNN-nek több forrás.

Joe Biden elnök ugyanis keresi a módját annak, hogy támogathassa az iráni tüntetők mozgalmát, amely csaknem egy hónapja szerveződött egy gyanús körülmények között életét veszítő, vélhetően halálra vert 22 éves iráni kurd lány miatt.

A Fehér Ház a Starlink kompakt, könnyen használható, egyébként Magyarországon is elérhető technológiájában látja a lehetséges ellenszerét annak, hogy az iráni kormány akadályozza a mozgalom aktivistáinak internet-hozzáférését és kommunikációját.

Ha a terv életbe lép, ez lenne idén – Ukrajna mellett – a második ország, amelynek esetében az amerikai kormány a Starlinkhez fordult, hogy segítsen létfontosságú távközlési szolgáltatásokat nyújtani. Még akkor is, ha Musk megbízhatósága kapcsán kérdések kavarognak az amerikai kormány környezetében.

Ő egy elszabadult hajóágyú, akinek a lépéseit soha nem lehet előre megjósolni

– mondta Muskról egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő.

A SpaceX jelenleg mintegy 3000 Starlink-műholdat tart pályán, amelyekre nagyjából 20 000 földi terminál csatlakozik Ukrajnában, ahol az ukrán hadsereg kommunikációjában is létfontosságú szerepe van a rendszernek.

A CNN emlékeztet, Joe Biden elnök döntése Irán kapcsán homlokegyenest ellenkezik Barack Obama volt amerikai elnök korábbi döntésével, aki 2009-ben még elzárkózott az akkori iráni ellenállási mozgalom támogatásától.

Nyitókép: A SpaceX rakétája 60 Starlink-műholddal a fedélzetén az űrbe indul a floridai Cape Canaveralből 2020. január 29-én. – Fotó:  Paul Hennessy / Getty Images

#Külföld#elon musk#Starlink#internet#irán#tüntetések

Címlapról ajánljuk