Tudomány-Tech

Mostantól Magyarországon is elérhető Elon Musk méregdrága műholdas internete

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 11. 11:50

Május 10-től kezdve elvileg a magyarok is hozzáférhetnek a világ leggazdagabb emberének hálózatához. Az induláshoz 318 ezer forintra van szükség.

Tavaly februárban nyitotta meg a SpaceX amerikai űripari cég a Starlink műholdas internet-szolgáltatásának eléréséhez a magyarországi előrendelést. Akkor azt ígérte Elon Musk cége, hogy várhatóan 2022-ben indul meg a szolgáltatás ebben a régióban. A várakozásnak ezennel vége, május 10-én az érdeklődőket hivatalos levélben tájékoztatta a SpaceX, hogy 

a Starlink mostantól egész Magyarországon elérhető.

A levél szerint a Starlink alacsony késleltetési idővel nyújt internet-szolgáltatást, és a letöltési sebesség másodpercenként elérheti a 250 megabitet is.

A maximálisan elérhető 250 Mb/s letöltési sebességnél kínálnak gyorsabbat hazai internet-szolgáltatók (optikai kábelen például), a Starlink nem is ezen a téren kíván versenyezni. A SpaceX szolgáltatása arra fókuszál, hogy olyan, városoktól távoli, fejletlen infrastruktúrájú területekre juttasson internetet, ahol nem érhető el a hagyományos szélessávú kábeles vagy mobiltornyos 5G mobilinternet (például gyéren lakott, hegyvidéki területeken).

Jobb, de drágább

Hogy Magyarországon hányan élnek majd a Starlink nyújtotta szolgáltatással, nehéz megmondani. Annyi bizonyos, hogy műholdas internetelérésre eddig is elő lehetett fizetni jónéhány szolgáltatónál, tehát akinek szüksége volt rá, az megtehette, hogy szereltetett antennát háza, üzeme tetejére. A hazai műholdas internet ára szolgáltatóként 15-25 ezer forint körül alakul (természetesen csomagonként eltérő tartalmakkal és árakkal), ezért nem túl combos, 15-50 Mb/s körüli letöltési sebességet és jellemzően korlátos adatmennyiséget kap az előfizető, ráadásul olykor akadozhat is a szolgáltatás az adatátvitel késleltetési idejének megnövekedése miatt.

Ez utóbbit az okozza, hogy a „hagyományos” műholdas internetet általában egy-egy fix pozíciójú (azaz geostacionárius pályán keringő, mindig egy adott terület fölött sugárzó) kommunikációs műholdról szolgáltatják, ami nem minden esetben biztosít megbízható kapcsolatot (többek között a pályamagasságtól, pozíciótól, kapcsolódások számától függően). 

Ezzel szemben ma már 2200 Starlink műhold kering a Föld körül úgynevezett napszinkron pályán, ami azt jelenti, hogy egy-egy Starlink műhold mindig azonos helyi idő szerint halad el egy adott földrajzi hely fölött, és a földi Starlink antennák mindig az adott legközelebbi műhold szélessávjához kapcsolódnak. A jelek szerint tehát Elon Musk műholdserege mostanra elérte azt a sűrűséget, amivel stabil és gyors internetkapcsolatot tud biztosítani a közép-európai térségben is. Az alábbi videót még 2020 novemberében készítette egy magyar bétatesztelő, aki már akkor 160 Mb/s-os letöltési sebességet mért:


A Starlink által most beígért 250 Mb/s-os (ami gyakorlatban azért jóval kevesebb is lehet) letöltési sebesség és korlátlan internetelérés kétségkívül vonzóbb ajánlat, mint a hazai piacon jelenleg elérhető szolgáltatások. Cserébe minden, csak nem olcsó.

Megkérik az árát

A Starlink-honlap tájékoztatója szerint a hardver (azaz a speciális Starlink-antenna, a beltéri egység, a wifi-router, a kábelek) 260 ezer forintba kerülnek, a szállítási és kezelési költség 23 ezer forint, azaz a Starlink műholdak vételére alkalmas rendszer kiépítése 283 ezer forintba kerül. Erre jön még a havi díj, ami 35 500 forint, tehát ahhoz, hogy Magyarország legeldugottabb helyén hozzáférhessen valaki a világ leggazdagabb emberének hálózatához, kezdésnek 318 ezer forintot kell kicsengetni.

Háborús helyzet

Ahhoz egyébként, hogy egy cég internetszolgáltatást indítson Magyarországon, nincs szükség a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság engedélyére, csupán bejelentési kötelezettsége van a hatóság felé. Ezzel kapcsolatban levélben fordultunk az NMMH-hoz, tájékoztatást kérve arról, bejelentette-e a SpaceX az NMHH-nál, hogy Starlink szolgáltatásukkal belépnek a magyar piacra, illetve hogy vannak-e valamiféle jogi, technológiai korlátai annak, hogy egy amerikai cég saját hardverrel, saját előfizetési struktúrában, magyar leányvállalat nélkül szolgáltasson internetet lakossági, üzleti ügyfeleknek. Amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.*

A fentieken túl van még egy dolog, ami ezekben a hetekben, hónapokban befolyásolhatja a Starlink közép-európai terjeszkedését és a szolgáltatás minőségét: az ukrajnai háború. Elon Musk ugyanis Starlink antennák és terminálok telepítésével segítette a háború elején az ukrán hadsereget, amire válaszul Oroszország szabályos kiberhadműveletet indított a SpaceX ellen, illetve más műholdas internetszolgáltatók ellen is. A Reuters friss híre szerint az orosz-ukrán háború kitörésekor több tízezer műholdas modemet iktatott ki Oroszország a Viasat (VSAT.O) KA-SAT elleni hatalmas kibertámadás keretében. 

Elon Musk ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy Starlink eddig sikeresen ellenállt a jelzavarási és kibertámadási kísérleteknek, de az oroszok egyre vehemensebben támadják az ő rendszerüket is.


*A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága cikkünk megjelenése után a következő tájékoztatást adta:

A szabályozás nem tesz különbséget abból a szempontból, hogy egy elektronikus hírközlési szolgáltatást milyen technológiával nyújtanak, vagy a szolgáltató, mint cég székhelye hol van. Ami döntő, az az, hogy a szolgáltatást magát Magyarország területén nyújtja-e, vagy ide irányul-e. Semmi akadálya annak, hogy egy külföldi székhelyű cég magyar leányvállalat nélkül elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtson Magyarországon, és ebből a célból a hatóság nyilvántartásába felvetesse magát. A nyilvántartásba vétel kötelező is akkor, ha valaki a magyar szabályozás hatálya alá eső szolgáltatást akar nyújtani, kivéve a számfüggetlen személyközi hírközlési szolgáltatásokat. 

SpaceX nevű szolgáltató a hatósági nyilvántartásban nem szerepel, azonban a dublini Starlink Internet Services Limited szolgáltatót tavaly novemberben vette a hatóság nyilvántartásba. Bejelentett szolgáltatása nyilvános helyhez kötött internet hozzáférési (elérési) szolgáltatás Magyarország területén, idei januári tervezett kezdéssel. A nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló NMHH rendelet tartalmazza az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket, miszerint a terminálok hazai üzemeltetéséhez egyedi engedély nem kell, azok külön engedély nélkül üzemeltethetők Magyarország területén.  

A szolgáltatás igénybevételének kevés technológiai korlátja van, de egy fontos kitétel, hogy a terminált beltérre nem lehet telepíteni, illetve az időjárás is befolyásolhatja a szolgáltatás minőségét: például nagy viharban, jégesőben nem lesz internet. Sűrűn lakott városi környezetben (szűk utca, magas épületek) az épületek tetejére telepített terminálokon keresztül tudnak csak megfelelő szolgáltatást nyújtani.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Tudomány-Tech#infotech#elon musk#starlink#műholdas internet#magyarország#internet#szolgáltatás

Címlapról ajánljuk