Külföld

Scholz szerint Putyin keresztes háborút folytat a liberális demokrácia ellen

rtl.hurtl.hu

2022. október 13. 12:43

Szerinte a jobboldali populizmus is veszélyt jelent.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen egy szélesebb művelet, a liberális demokrácia elleni putyini keresztes háború része, mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

A szociáldemokrata politikus a haladó szellemiségű kormányzás ügyeiről szóló, Progressive Governance Summit című konferencián sugárzott üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a tekintélyelvű és a jobboldali populista politika már hosszabb ideje erősödik, és „a liberális demokrácia évek óta támadás alatt áll, kívülről és belülről is”.

Mint mondta, ez a folyamat „egészen új szintet ért el”, amikor Vlagyimir Putyin rárontott Ukrajnára és világossá tette, hogy támadása nem csupán Ukrajnáról szól, hanem egy keresztes háború része, amely a liberális demokrácia, a szabályokon alapuló nemzetközi rend, a szabadság és a haladás, „az életmódunk, és ahogy Putyin mondja, a kollektív Nyugat, vagyis mindannyiunk ellen” irányul. „Ez az, amiért Ukrajnának győznie kell” – tette hozzá.

Korábban arról írtunk: Scholz nem fogadta túl szívélyesen a nemrég hozzálátogató Orbán Viktort, aki szintén arról beszélt, hogy nehéz tárgyaláson voltak túl.

Nyitókép: Omer Messinger / Getty Images

#Külföld#olaf scholz#vlagyimir putyin#demokrácia#liberális#kancellár

Címlapról ajánljuk