Külföld

Biden: Az armageddont hozhatja el, ha Putyin atomfegyvert vet be

rtl.hurtl.hu

2022. október 7. 7:11

Az amerikai elnök szerint Putyin „nem viccel”, amikor nukleáris fegyverek használatáról beszél. Hatvan éve, a kubai rakétaválság óta nem volt olyan közel a világ az atomkatasztrófához, mint most – mondta.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy a világ teljes pusztulását hozhatja el, ha Oroszország valóban taktikai atomfegyvereket vet be az ukrajnai háború megnyerésére. Az amerikai elnök erről egy adománygyűjtő kampányrendezvényen beszélt New Yorkban.

Biden szerint hatvan éve, a kubai rakétaválság óta nem volt olyan közel a világ az atomkatasztrófához, mint most, és az „armageddon lehetőségével néz szembe” a föld. Az amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökről azt mondta:

Elég jól ismerem a fickót. Nem viccel, amikor a taktikai atomfegyverek esetleges bevetéséről vagy biológiai fegyverek és vegyi fegyverek használatáról beszél, mert a hadserege jelentősen alulteljesít.

„Nem blöff”

Az orosz elnök az Ukrajna ellen február végén indított háború kezdete óta többször meg-meg lebegtette, hogy atomfegyvereket is bevethetnek. Az atomfenyegetés az utóbbi hetekben minden korábbinál hangsúlyosabban jelent meg Putyin beszédeiben. Az orosz elnök szeptember közepén, a részleges sorozás bevezetésekor kijelentette:

Mindent bevetünk, ha országunk területi egységét fenyegetik, és meg kell védeni Oroszországot és a népünket. Ez nem blöff.

Később Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök is közölte, hogy Moszkva egyáltalán nem blöfföl, amikor atomfegyverek bevetéséről beszél.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője februárban azt mondta az RTL Híradónak, hogy kizártnak tartja, hogy Oroszország atomfegyvert vessen be.

Tálas hasonlóan nyilatkozott fél évvel később, szeptember 22-én a Reggeliben. Szerinte Putyin csak fenyegetőzik az atomfegyverrel és hozzátette:

Remélem, a Nyugat nem ijed meg a blöfftől, ezzel az egész nukleáris dologgal azt akarja elérni az orosz vezetés, hogy a Nyugat hagyja abba Ukrajna támogatását.

Nyitókép: Egy 150 megatonnás termonukleáris bomba robbanása, 1954-ben. Fotó: Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images

 

#Külföld#atombomba#nukleáris fegyver#oroszország#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#joe biden#orosz elnök#amerikai elnök

Címlapról ajánljuk