Külföld

Több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban, mert Vlagyimir Putyin mozgósítása ellen tiltakoztak

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 21:44

A rendőrök több esetben is megverték a demonstrálókat.

Oroszország háromtucatnyi városában 1026 embert vettek őrizetbe a részleges mozgósítás elleni tüntetéseken – írta az OVD-Info független megfigyelőcsoport. 

A rendőrök több esetben is megverték a tüntetőket.

A Rigában szerkesztett orosz ellenzéki Meduza hírportál más hírforrásokra is hivatkozva azt írta, hogy Moszkvában a mozgósításellenes tüntetők őrizetbe vétele a belvárosban, az Arbaton kezdődött. Itt a tiltakozók megpróbáltak láncot alkotni. Néhányan az „Életet a gyermekeinknek!„ és a  

Putyint a lövészárkokba! 

jelszavakat skandálták.

A megmozdulásra a beszámolók szerint olyan nők is elmentek, akiknek a fiai hadköteles korúak. A rendőrök az Arbatot lezárták, majd a tüntetők az eső eleredtével szétszéledtek.


Szentpéterváron félszáz tüntető vonul a Szent Izsák-székesegyház felé, a mozgósítás ellen tiltakozva. A csoportot rendőrök vették körül, és emberi jogi aktivisták szerint a tüntetőket gumibottal verték, és sokakat vettek őrizetbe. A megmozdulás később két menetté alakult át.

Az OVD-Info szerint Moszkvában és Szentpéterváron egyaránt legkevesebb 399 ember vettek őrizetbe.

A hvg.hu szerint Kalinyingrádban őrizetbe vettek egy nőt, mert sárga és kék csíkos kabátot viselt. Szentpétervárról azt jelentették, hogy elvették az elfogott demonstrálóktól a telefonjaikat és az útlevelüket.

Több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban, mert Vlagyimir Putyin mozgósítása ellen demonstráltak
 

Vlagyimir Putyin szerdán bejelentette, hogy részleges mozgósítást vezetnek be Oroszországban. 

Az országhoz intézett beszédében az orosz elnök kijelentette, hogy a Nyugat célja Oroszország elpusztítása, és a Nyugat nem akar békét Ukrajna és Oroszország között. A részleges mozgósításra az orosz elnök elmondása szerint azért van szükség, hogy megvédjék a „felszabadított területeken” élő embereket.

Az elnök közlése szerint csak tartalékosokat mozgósítanak, akik korábban már szolgáltak a hadseregben. Nagyjából háromszázezer embert érint a sorozás, és a behívott tartalékosok kiképzésen is átesnek, mielőtt a frontra vezényelnék őket. 

A bejelentés után pillanatok alatt elkapkodták az Oroszországból induló repülőgépekre a jegyeket.

Nyitókép: Makszim Sipenkov/MTI/EPA

#Külföld#oroszország#mozgósítás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk