Külföld

Tomáš, a tank odacsapna Putyinnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 13. 12:19

Tankok, támadó drónok, katonai felszerelés, lőszer – több országban is közösségi finanszírozással gyűjtenek pénzt az ukrán honvédők támogatására. Az interneten határok nélkül dúló háborúban senki sem akar alulmaradni az álhírgyárakkal és trollfarmokkal támadó, vegyes hatékonyságú orosz propagandával szemben, így most újonnan kézzelfogható fegyveres segítséget nyújtanak Ukrajnának, netes közösségi összefogással.

Nemrég érdekes hírről számolt be Ukrajna prágai nagykövetsége a Facebookon: az Ajándék Putyinnak, meglehetősen beszédes nevű csehországi kezdeményezés 33 millió cseh korona (535 millió forint) összegyűjtését tűzte ki célul, hogy a pénzből vehessenek egy csehek által korszerűsített, továbbfejlesztett T-72 harckocsit az ukrán hadseregnek.

A cseh védelmi minisztérium által felkarolt közösségi pénzgyűjtés szervezői nevet is adtak az ukránoknak szánt tanknak: az első csehszlovák elnök, Tomáš Garrigue Masaryk tiszteletére Tomáš-nak keresztelték el. Szimbolikus a legkisebb adományozható összeg is, aki támogatni szeretné a tankvásárlást, alapjáraton 1968 koronával (32 ezer Ft) tud hozzájárulni a gyűjtéshez – ez nyilvánvalóan a szovjet tankokkal eltiport prágai tavaszra való utalás.


A pénzgyűjtő kampány még alig indult el, de a célul tűzött összeg csaknem egyötöde, közel 6 millió korona már össze is jött. Vitalij Uszatij, Ukrajna csehországi ideiglenes megbízottja a következő szavakkal köszönte meg a kezdeményezést:

Ukrajnának nehézfegyverekre van szüksége a megszállt ukrán területek felszabadításához. A tankok nagyon hatékonyak a támadó műveletek során, így erre a technikára mindenképpen szükségünk lesz.

Csehország egyébként az orosz invázió kezdete óta több tucatnyi korszerűsített (például reaktív védelemmel ellátott) T-72M1 harckocsit adományozott az ukrán hadseregnek. A cseh védelmi miniszter helyettese szerint a cseh tankok aktív szerepet játszanak a megszállt területek felszabadításában és a demokrácia visszaállításában:

Együtt kell szembenéznünk Vlagyimir Putyin agresszív politikájával. Hiszem, hogy tankjaink felszabadítják az összes várost a Donbasztól Krímig.

Tankot csak internetes adományboltból!

Az Ajándék Putyinnak projektet egyébként május elején indította Dalibor Dědek cseh üzletember. Az internetes adománygyűjtő oldal gyakorlatilag olyan mint egy webshop, az ukrán hadsereget anyagilag támogatni kívánó magánszemélyek vagy cégek kiválaszthatják, hogy milyen katonai felszerelésre szánják a felajánlott összeget: a legolcsóbb, 6 dolláros víztisztító tablettáktól kezdve, a kulacson, térdvédőn, pisztolytáskán, elsősegélykészleten, kalasnyikov-lőszereken, ruházati kiegészítőkön keresztül, a különféle lőfegyvereken, tüzérségi lőszereken, légvédelmi és páncéltörő rakétákon át, egészen BMP-1 és T-72M1 páncélosokig. Sőt korábban futott egy másik kampány is, amivel 30 millió koronát gyűjtöttek össze sikeresen három korszerű, cseh fejlesztésű felderítő drónra.

Az oldalon látható katonai holmik az ukrán hadsereg igényei alapján kerültek fel, tehát csupa olyan dolgot lehet megvenni az ukrán honvédő katonáknak, amikre tényleg szükségük van. Dalibor Dědek projektje meglehetősen népszerű: május óta csaknem 46 ezren adományoztak kisebb-nagyobb összeget, ezekből mostanáig összesen több mint 180 millió korona, azaz csaknem 3 milliárd forintnyi összeg gyűlt össze az ukrán hadseregnek juttatandó katonai felszerelésre. A pénz egyenesen az ukrán követség bankszámlájára folyik be, a fegyverek – így a Tomáš-tank – beszerzése az ukrán hadsereggel egyeztetve történik, a szállítást a Cseh Védelmi Minisztérium biztosítja.

A hanyatló nyugat csattanós válasza az orosz háborús propagandára
Kép. Gift For Putin

Tomáš -ankról annyit érdemes tudni – azon túl, hogy Thomas, a gőzmozdony (Thomas the Tank Engine) is eszünkbe juthat róla – hogy ezek a hetvenes évek szovjet technológiáját képviselő harckocsik átfogó korszerűsítésen estek át az utóbbi években Csehországban. Ennek köszönhetően a modernizált cseh T-72-esek a 3. generációs tankok technikai színvonalán állnak: nagy hatótávolságú éjjellátó és célzó optikai rendszerrel, megvastagított, reaktív védelemmel ellátott páncélzattal, a legkorszerűbb kommunikációs eszközökkel vannak felszerelve, és támadó fegyverzetük is ki lett bővítve.

Nem tudnak mit kezdeni az orosz trollok a közösség erejével

A cseh tank megvásárlására indított kampány nem az első ilyen megmozdulás. Az Ukrajna ellen indított háború csaknem kétszáz napja alatt több tucat sikeres katonai célú közösségi gyűjtés indult különböző országokban – egyébként Oroszországban is, az orosz hadsereg megsegítésére. Az Ajándék Putyinnak projekthez hasonló például a kifejezetten drónokra fókuszáló holland és brit Eyes on Ukraine, a szintén drónokra gyűjtő francia Fight Back For Ukraine, a katonai járművekre gyűjtő lengyel-ukrán KOLO, a helikopterek vásárlására indított lengyel Zbroimy Ukrainę, vagy a 124 féle harci felszerelést, fegyvert felajánló ukrán People's Projekt. Különböző típusú, az orosz harci állások ellen kifejezetten hatékonynak bizonyult drónokból olyan sok felajánlás futott be, hogy külön szó is született rá: dronáció.

Mindeközben pörög a közvetlen pénzadományozás. Az Ukrán Nemzeti Bank által indított nemzetközi adománygyűjtés is kiemelkedően sikeresnek bizonyult, a háború kirobbanása után egy hónappal már 40 millió dollár folyt be a legkorszerűbb fintech csatornákon (Google Pay, Apple Pay, Venmo), de az ukrán digitális átmenetért felelős miniszter által megosztott kriptovaluta számlákra még ennél is több, 64 millió dollárnyi adomány futott be pár hét alatt. 

A médiában elég gyakran meg is jelennek a sikeres kampányokról szóló hírek, az például, hogy június elején Litvániában három nap alatt összegyűlt a pénz egy török Bayraktar támadó drónra, villámgyorsan bejárta a világot, további lökést adva a hasonló civil akcióknak.


A civil adakozókedvnek köszönhetően befolyt összegek természetesen eltörpülnek a nyugati szövetséges államok, nemzetek által hivatalosan nyújtott sokmilliárd dolláros pénzügyi és fegyvertámogatás mellett (kivéve Magyarországot, ami a közép-európai országok közül egyedüliként sem pénzügyi, sem katonai segítséget nem nyújtott Ukrajnának). De az interneten, közösségi médiában szerveződő adományozási hullám annak fényében így is figyelemreméltó, hogy Oroszország évek óta hatalmas erőfeszítéseket tesz a webes nyilvánosság kontroll alatt tartása, a saját érdekeinek megfelelő hírek terjesztése, álhírek gyártása érdkeében. 

Az orosz trollhadsereg, külföldön is aktív bérkommentelői rendre torzítják a nyilvánosságot. Már a Krím 2014-es megszállásakor is uralta az orosz narratíva a közösségi oldalakat. 2022-ben azonban fordulni látszik a kocka, egyre kevésbé tűnik hatásosnak az orosz internetes propagandagépezet, ennek egyik fő tüneteként fogható fel az ukránok támogatására több fronton is indított közösségi finanszírozás, illetve ezek kiemelkedően hatékony, mémesített kommunikációja Twitteren, Facebookon, Telegramon, Instagramon. 

#Külföld#orosz-ukrán háború#közösségi finanszírozás#ukrajna#oroszország#tomáš a tank#adomány#segély#propaganda#ma

Címlapról ajánljuk