Belföld

Felfedtek egy „vélhetően koordinált” oroszpárti trollhálózatot a Facebookon, ami a V4-es országok közül nálunk a legaktívabb

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 20:17

A Political Capital szerint a Facebook nem tesz különösebb erőfeszítéseket az ilyen tartalmak visszaszorítására.

Felfedte egy vélhetően koordinált oroszpárti trollhálózat létezését a Political Capital kutatópartnereivel, írja a szervezet közleményében. Azt írják: a trollok döntő többsége a Kreml érdekeit támogatja, a Facebook pedig nem tesz különösebb erőfeszítést a visszaszorításért az olyan kicsi piacokon, mint a V4-es országok.

Többféle trolltípust találtak:

  • A „profik” vélhetően hamis profilok, akik nemzetközi aktorok (főként a Kreml) érdekeit képviselik koordinált kampányokban.
  • A „lelkes aktivisták” ténylegesen szeretnék meggyőzni a többi felhasználót saját igazukról, és ebben aktívan részt is vesznek. A munkájukat vélhetően zárt Facebook- vagy Telegram csoportokban koordinálják.
  • Az „átlagos felhasználók” valószínűleg csak időnként találkoznak olyan véleményekkel, amelyekkel erősen egyetértenek; ezeket osztják meg egy-egy alkalommal.

Arról beszélnek: kevés reális magyarázat van arra, hogy hogy miért terjesztenék felhasználók tucatjai, néhol százai pont ugyanazt a másolt szöveget Facebook-bejegyzések sokasága alatt. Arról is írnak: az üzenetek terjesztésének legaktívabb napjaiban, munkaidőben is folyamatosan érkeztek a kommentek, sok esetben 8-10 alkalommal másolták be őket egy órán belül.

Magyarországon tapasztalták a legmagasabb szintű trollaktivitást amit két, választásokkal kapcsolatos (egy kormánypárti, egy ellenzéki) narratíva felbukkanása okozott. A kormánypárti üzenet, ami a béke megőrzése érdekében a Fidesz-KDNP-re szavazásra biztatott, volt a legtöbbször előforduló magyar nyelvű üzenet a mintánkban.

A teljes kutatást itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#orosz#troll#hadsereg#facebook#választás#v4#magyarország

Címlapról ajánljuk