Gazdaság

A közép-európai országok közül Magyarország az egyetlen, amelyik sem pénzügyi, sem katonai segítséget nem nyújtott Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 15:42

Pénzügyi és katonai segítséget nem küldtünk a megtámadott országnak, humanitárius segélyből 46 millió eurónyit, nem sok EU-tagország adott ennél kevesebbet – derül ki a Kieli Világgazdasági Intézet összesítéséből.

Az Európai Unió 27 tagállama közül a balti államok és Lengyelország számítanak Ukrajna legbőkezűbb támogatóinak, míg Magyarország a 19. helyen áll, ha azt vizsgáljuk, hogy az egyes országok a GDP-jük mekkora hányadát fordítják az orosz támadás alatt álló országnak küldött segélyekre.

A Kieli Világgazdasági Intézet folyamatosan frissített, interaktív térképen teszi közzé, hogy a világ országainak kormányai milyen összegű felajánlásokat tettek Ukrajna számára, és ezek az összegek hogyan aránylanak az adott országok bruttó hazai össztermékéhez. A jelenleg közölt adatok a január 24. és augusztus 3. közötti időszakra vonatkoznak.

A kutatók külön megvizsgálták, hogy az egyes államok mennyi humanitárius, pénzügyi és katonai segélyt nyújtottak Ukrajnának. Hazánk az összesítés szerint 46 millió eurónyi humanitárius segélyt küldött, pénzügyi és katonai támogatást nem – hasonlóan Írországhoz (68 millió euró), Ciprushoz (2 millió euró) és Máltához (1 millió euró).

Az összesített segítségnyújtást tekintve az Európai Unió országai közül Németország áll az élen, ők 3,1 milliárd euróval támogatták Ukrajnát, ebből 750 milliót humanitárius célra, 1,15 milliárdot pénzügyi, 1,2 milliárdot katonai támogatásként küldtek. Utánuk következik Lengyelország 2,9 milliárd euróval, ebből 103 milliót tesznek ki a humanitárius segélyek, 989 milliót a pénzügyi, és 1,8 milliárd eurót a katonai segítség.

Uniós szomszédaink közül Szlovákia számít Ukrajna legnagyobb támogatójának 197 millió eurós összeggel: ebből 5 milliót tesz ki a humanitárius segítség és 192 milliót a katonai, pénzügyi segélyt a lista szerint a szlovákok nem küldtek. Ausztriánál 59 millió eurós összeg szerepel, amiből 45 millió a humanitárius, tízmillió a pénzügyi és négymillió euró a katonai segítség. Szlovéniánál kétmillió euró humanitárius és 31 millió eurónyi katonai segítség szerepel, Horvátország hatmillió eurónyi humanitárius és 16 millió eurónyi katonai segélyt juttatott Ukrajnának, Románia hétmillió eurónyi humanitárius és hárommillió eurónyi katonai segélyt küldött. A Ukrajnának nyújtott összes támogatást országok szerint rendezve az alábbi táblázatban böngészheti.

A kutatók megjegyzik: fő céljuk, hogy összehasonlíthatóvá tegyék az Ukrajnának az egyes országok által nyújtott segély mértékét. Az egyik legfontosabb kihívás a nem pénzügyi természetű segítségnyújtás számszerűsítése, főleg olyan esetekben, amikor az adományozó kormányok nem közlik ezek értékét: ilyenkor az adományok piaci árából indulnak ki.

Nyitókép: Élelmiszeradományok egy ungvári ortodox templomban – Fotó: Serhii Hudak/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Gazdaság#ukrajna#segély#támogatás#európai unió#ma

Címlapról ajánljuk