Külföld

Az orosz-ukrán háború kezdetén egy csernobili kamera képei jelezték, hogy nagy vész közeleg

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 16:07

Az oroszok nem vették észre a kis kamerát, így az ukránok titokban információkat tudtak szerezni a megszálló csapatokról.

A háború kezdete előtt Jaroszlav Jemeljanyenko úgy döntött, az általa vezetett csernobili turisztikai központtal szemben egy térfigyelő kamerát állít fel, hogy kényelmesebben figyelhesse a vállalkozását – írja az AP hírügynökség. Jemeljanyenko február 24-én a kijevi lakásában ülve azt vette észre, hogy a központ előtt teljes menetfelszerelésben lévő orosz hadosztályok állomásoznak, amelyek az ukrán főváros felé veszik az irányt.

Az orosz csapatok mikor az ellenőrzésük alá vonták a területet, kikapcsolták az összes hivatalos kormányzati térfigyelő kamerát, de nem vették észre azt a kis kamerát, amelyet Jemeljanenko szerelt fel.

Jemeljanenko az orosz csapatokat meglátva azonnal úgy döntött, hogy az ukrán kormány rendelkezésére bocsátja felvételeket. Jemeljanenko és munkatársai több napon keresztül, amíg az akkumulátor töltöttsége kitartott, 10-15 percenként figyelték az oroszokat, az információkat pedig továbbították az ukrán hadseregnek.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#csernobil#kamera#turizmus#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk