Külföld

Videó: gumimatracos HIMARS-rakétavetővel trollkodtak az ukránok a Krím legfontosabb hídjánál

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 15:37

Lényegében a híd lebombázásával fenyegették meg az oroszokat, de mindezt laza, nyárias kiadásban.

Mostanában nagyon a humoruknál vannak az oroszokkal ádáz háborút vívó ukránok. Miközben egyre több, hivatalosan nem felvállalt támadást indítanak a 2014 óta orosz megszállás alatt lévő Krím-félsziget ellen, előbb szarkasztikus reklámfilmmel kérik meg az orosz turistákat a Krím elkerülésére, majd megdicsérik őket, amiért orosz légvédelmi ütegek mellett fotózkodnak.

Most egy újabb videóval jelentkezett az ukrán védelmi minisztérium, amelyet egy bátor és igencsak kreatív szimpatizánsuk (vagy ügynökük, esetleg felderítőjük?) vett fel mélyen az orosz megszállás alatt lévő területen. A felvételen az oroszok által a 2014-es megszállás után épített Kercsi híd látható, amely a Krímet és Oroszországot köti össze a tengerszoros felett.

Ez a híd lényegében a legfontosabb utánpótlási útvonal a Dél-Ukrajnát a Krím felől megszálló orosz csapatok számára, amely így hatalmas stratégiai jelentőséggel bír.

A híd ugyan nincs az amerikaiaktól kapott HIMARS-rakétavetők hatósugarában, de rakétákkal, robotrepülőgépekkel, esetleg vadászbombázókkal az ukránok megkísérelhetnék elpusztítani vagy megrongálni. Ám a támadás valószínűleg pusztító ellencsapást válthatna ki az oroszok részéről, így az ukránok egyelőre ezt aligha merik megkockáztatni.

Így az ukrán védelmi tárca egyelőre a fenyegetés erejével próbálkozik csak: a videón az látszik, ahogy egy rózsaszín gumimatracra tett, játék- vagy makettméretű HIMARS-másolat úszik lassan a Kercsi híd irányába. A videó melletti szöveg egyértelművé teszik a célzást:

Kercsi híd… figyelünk rád!


Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#krím

Címlapról ajánljuk