Külföld

A Mead-tó rejtélye: már öt holttestet találtak a tározóban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 8:05

A szárazság miatt egymás után kerülnek elő emberi maradványok a 25 millió ember ivóvízellátását biztosító tározóból. 

Újabb holttestet találták helyi idő szerint hétfő este a Las Vegas közelében található Mead-tóban – jelentette az amerikai sajtó. A csontmaradványokat a Las Vegas-i rendőrség búvárai emelték ki a vízből.

Ez már az ötödik emberi maradvány, ami előkerült a 25 millió ember ivóvízellátását biztosító tározóból, aminek vízszintje a területet sújtó aszály miatt történelmi mélyponton van.

Ahogy azt pár nappal korábban írta az rtl.hu, a balatonnyi területű víztározót az 1930-as években hozták létre a Colorado folyón a Hoover gát megépítésével Nevada és Arizona államok határán, Las Vegastól nem messze. A tó nemrég még kedvelt pihenőhely volt: két évtizede 1200 csónak szelte a vizet, és tíz kikötő működött, most jobb napokon is csak 50-60 csónak megy ki a vízre az egyetlen megmaradt kikötőből. A kiszáradó víztározó most másképp tartja izgalomban az embereket:

május óta folyamatosan bukkannak emberi maradványokra az apadásnak köszönhetően.

A legmegdöbbentőbb eset az első volt: idén május elsején egy szétrohadt fémhordóból került elő egy holttest. Keveset lehetett róla megállapítani, de annyit igen, hogy lelőtték, a ruhái pedig egészen jó állapotban megmaradtak a vízben, még a címkéiket is el lehetett olvasni. A cipőt, amit viselt, az 1970-es évek második felében árulta az egyik amerikai áruházlánc, ezért arra következtettek, hogy az 1970-es évek végén vagy az 1980-as évek elején ölhették meg.


A Mead-tó rejtélyéről szóló korábbi cikkünket ide kattintva tudják elolvasni.

Nyitókép: A Mead-tó, egy 2022. július 28-án készült fényképen. Fotó: Ethan Miller/Getty Images

#Külföld#mead-tó#holttestek#egyesült államok#szárazság#aszály

Címlapról ajánljuk