Külföld

A Mead-tó rejtélye: a kegyetlen szárazság miatt sorra kerülnek elő a holttestek egy tározóból

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 10:59

Az első holttestet egy rozsdás hordóban, lőtt sérüléssel találták meg a Las Vegas melletti víztározóban, ami alaposan felbolygatta a közvéleményt. Azóta további három ember maradványai kerültek elő a tóból, de van, akit jobban aggaszt, hogy rekordalacsony a 25 millió ember ivóvízellátását biztosító tározó vízszintje.

Balatonnyi területű víztározót hoztak létre az 1930-as években a Colorado folyón a Hoover gát megépítésével Nevada és Arizona államok határán, Las Vegastól nem messze. Az óriási beruházást irányító szövetségi hivatal vezetőjéről, Elwood Mead mérnökről elnevezett Mead-tó ma is Amerika legnagyobb víztározója, ami 25 millió ember vízellátását biztosítja, de utoljára 2000-ben volt teljesen feltöltve – most ötven méterrel alacsonyabb a vízszint, a tározó a kapacitása 30 százalékáig van feltöltve. Az érintett délnyugati államokban január óta vízkorlátozást is bevezettek.

Sorra kerülnek elő a holttestek a szárazság miatt egy Las Vegas melletti víztározóból
A Hoover-gát 1936-os megnyitása idején a világ legnagyobb gátja volt – Fotó: iStock / Getty Images Plus

A Mead-tó nemrég még kedvelt pihenőhely volt: két évtizede 1200 csónak szelte a vizet, és tíz kikötő működött, most jobb napokon is csak 50-60 csónak megy ki a vízre az egyetlen megmaradt kikötőből. A kiszáradó víztározó most másképp tartja izgalomban az embereket: 

május óta négy ember maradványai bukkantak felszínre az apadásnak köszönhetően. 

A legmegdöbbentőbb eset az első volt: idén május elsején egy szétrohadt fémhordóból került elő egy holttest. Keveset lehetett róla megállapítani, de annyit igen, hogy lelőtték, a ruhái pedig egészen jó állapotban megmaradtak a vízben, még a címkéiket is el lehetett olvasni. A cipőt, amit viselt, az 1970-es évek második felében árulta az egyik amerikai áruházlánc, ezért arra következtettek, hogy az 1970-es évek végén vagy az 1980-as évek elején ölhették meg. 


A rozsdás, iszapos hordót a vízparton sétálók vették észre. „Épp kikötöttünk a csónakunkkal, amikor egy nő sikolyát hallottuk” – mondta az egyik szemtanú. A férje odament, és megtalálta a holttestet. „Csak az ingét és az övét láttuk az oszladozó csontjain” – mondta Shawna Hollister. A parkőröket hívták, akik megállapították, hogy valóban emberi maradványokról van szó, majd értesítették a rendőrséget. 

Sorra kerülnek elő a holttestek a szárazság miatt egy Las Vegas melletti víztározóból
A Mead-tóból előkerült búvármaszk – Fotó: Mario Tama/Getty Images

A hatóságoknak aligha lesz könnyű dolguk az üggyel: még ha maradt is az áldozatból bármi, amiből DNS-mintát tudnának venni, a halála idején még nem voltak genetikai adatbázisok, ezért csak a jelenlegi adatbázisokban kutathatnak rokonok után. A Newsweek a napokban azt írta, hogy egy helyi tévécsatornánál jelentkezett egy Barbara Brock nevű nő, aki szerint testvére, az 1977-ben eltűnt Bobbi Eugene Shaw maradványai kerülhettek elő. A rendőrség szerint a nő által adott leírás illik a megtalált holttestre. Barbara Brock szerint testvére eltűnése idején tagja volt a Nevadában az 1970-es évek végéig aktív maffiának, ami pénzmosási céllal működtetett kaszinókat és szállodákat Las Vegasban és környékén.

Brocktól és unokatestvérétől is DNS-mintát vettek a rendőrök. A nő azt mondta, szörnyű volt, hogy nem tudta, mi van a testvérével, valahányszor látott valakit, aki hasonlított rá, meg kellett győződnie arról, hogy nem ő az. Egy ideje már letett arról, hogy Bob életben van. „Amikor megtalálták az első holttestet a hordóban, tudtam, hogy ő az” – mondta.

Három cikluson át volt Las Vegas polgármestere Oscar Goodman 1999 és 2011 között. Rendszeresen showgirlökkel az oldalán, martinis pohárral a kezében mutatkozott. Városvezetői pályafutása előtt ügyvédként hírhedt maffiózókat képviselt. Azt mondta

sok volt ügyfele érdekelt abban, hogy magasan tartsák a Mead-tó vízszintjét. 

Nem tudni, mennyire beszélt komolyan, amikor azt mondta: valahányszor alapkőletételre ment polgármesterként, mindig attól félt, hogy ásás közben előkerül valaki, akivel dolga volt az évek során.

Sorra kerülnek elő a holttestek a szárazság miatt egy Las Vegas melletti víztározóból
Oscar Goodman 2015-ben – Fotó: Ethan Miller/Getty Images for Nightclub & Bar Media Group

A nevadai egyetem történész professzora, Michael Green szerint az emberek arra számítottak, miután az első holttest előkerült a tóból, hogy most aztán minden maffiagyilkosságra fény fog derülni. Szerinte azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a maffia nem szeretett Las Vegas környékén ölni, nem akarták, hogy rossz híre menjen a környéknek.

A hatóságok már az első holttest előkerülésekor jelezték, hogy továbbiakra is számítanak. Igazuk lett: a következő szombaton egy testvérpár, Lindsey és Linette Melvin supozni ment a tóra, ahol egy homokpadba ütköztek. A fennakadt szemetet nézegették, amikor feltűnt egy különös, kiálló tárgy. Először azt gondolták, hogy kő, majd azt, hogy egy bárány koponyája lehet, de megtalálták az állkapcsot is, fogakkal. Az ápolóként dolgozó Lindsey azt mondta, meg akartak győződni arról, hogy emberi maradványokat találtak, mielőtt szóltak volna a parkőröknek. Végül több emberi csontot is azonosítottak a koponya mellett (ide kattintva az ezekről készült fotók is megnézhetők).

Ebben az esetben bűncselekményre utaló nyomot nem találtak. A Las Vegas-i maffiamúzeum egyik vezetője, Geoff Schumacher azt mondta: a leszámolások áldozatait általában a sivatagban temették el, és nem lehetetlen ugyan, hogy ismét gyilkosságok áldozatai kerüljenek elő a tó fenekéről, de ennek nem nagyobb az esélye, mint hogy vízbe fulladt emberek maradványait találják meg a vízszint csökkenésével. Lynette Melvin azt reméli, hogy a régen eltűnt emberek családjainak megnyugvást ad, ha előkerül szeretteik holtteste, ő viszont jobban tart a tó kiszáradásától, mint attól, hogy újabb emberi maradványokba botlik. 

Egyesek úgy vélik: ahol holttestek vannak, ott „kincs” is van. A víztározóban és a partján tilos a mágneshorgászat vagy a fémkereső használata, de rendszeresen kapnak rajta embereket ilyesmin. Az elképesztő mennyiségű szemét mellett fegyverek, babakocsik, Prada napszemüvegek vagy elsüllyedt csónakok is előkerültek már. Júliusban egy katonai csónak bukkant elő a második világháború idejéről, olyan, amilyet partraszállásoknál használtak. 

Sorra kerülnek elő a holttestek a szárazság miatt egy Las Vegas melletti víztározóból
Az előkerült csónak – Fotó: Ethan Miller/Getty Images

A nemzeti parkot rendszeresen hívják azzal, hogy csontokat találtak a víztározó partján, ezekről aztán rendre kiderül, hogy állattól származtak. Olyan csontvázak is előkerültek, amelyek műanyagból vannak, és a tóban búvárkodók szórakoztatására helyezték el őket a víz fenekén valamikor régen.

Július 25-én került elő a következő holttest, illetve annak egy része, múlt szombaton pedig a negyediket is megtalálták. Ugyanakkor még a második holttestről is csak annyit tudtak megállapítani, hogy 23-37 év között lehetett a halálakor. Az első esettel kapcsolatban a Las Vegas-i rendőrség gyilkossági nyomozója, Jason Johansson azt mondta: ennyi idő elteltével már nagyon nehéz tanúkat vagy akár gyanúsítottakat is találni, annyira idősek lehetnek már, hogy az is kérdéses, élnek-e egyáltalán. 

Több szakértő, köztük a Newsweeknek nyilatkozó igazságügyi antropológus szakértő, Melissa Connor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a tó alatt ősi temetkezési helyek is lehetnek, ahonnan ugyancsak kimoshat emberi maradványokat a víz. 

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

#Külföld#rejtély#holttest#szárazság#aszály#las vegas#amerikai egyesült államok#gyilkosság#fulladás#ma

Címlapról ajánljuk