Külföld

Ukrajna kilőtte az orosz zsoldoscég, a Wagner csoport egyik főhadiszállását

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 15. 16:17

A központ címét egy putyinista újságírónak köszönhetően tudták meg. Véletlenül. 

Jelentések szerint tüzérségi csapást mért Ukrajna az orosz félkatonai Wagner csoport főhadiszállására Kelet-Ukrajnálban – írja a 444 a BBC híre alapján.

A popasznai támadásról Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió ukrán kormányzója és több Kreml-barát haditudósító számolt be.

A Wagner csoportot 2014-ben is bevetették a Krímben és az ukrajnai Donbász régióban, amikor a Kreml által támogatott erők kiszorították az ukrán csapatokat az általuk később Oroszország részének nyilvánított területekről. Az oroszok Wagner-egységeket küldtek Szíriába, Líbiába, Maliba és a Közép-afrikai Köztársaságba is.

A Kreml nem ismeri el a Wagner létezését, de a nyugati hírszerzés a csoportot Jevgenyij Prigozsinhoz köti, akit „Putyin séfjének” becéznek, mert vendéglátóipari vállalkozása régóta segíti Vlagyimir Putyin elnököt és a fegyveres erőket.

Prigozsin sok más orosz tisztviselőhöz hasonlóan nyugati szankciók hatálya alatt áll.

A Wagner magán katonai egységként ismert, azonban a nyugati szakértők szerint ők az állam által támogatott zsoldosok, akik a Kreml érdekeit szolgálják. Többszörös háborús bűnökkel és emberi jogi visszaélésekkel vádolják őket.

A luhanszki kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az ukrán erők eltaláltak egy ellenséges főhadiszállást, aminek pontos helyszínét egy orosz újságírónak köszönhetően sikerült megállapítani, és a csapás megsemmisítette a Wagner popasznai főhadiszállását. Áldozatai is vannak a csapásnak, de számszerűen egyelőre nem tudni, mennyi. Felmerült, hogy Prigozsin is az áldozatok között van, de ezt még senki nem erősítette meg.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán napilap szerint a Kreml-barát orosz újságíró, Szergej Szreda augusztus 8-án fedte fel egy Telegram-posztban a Wagner főhadiszállás hollétét véletlenül, mert fotókat tett közzé az ottani látogatásáról. A bejegyzést egyébként eltávolították, de a közösségi médiában továbbra is terjednek a lementett fotók. 

A támadás tényét megerősítette a Kotenok néven ismert oroszbarát haditudósító is, aki szerint HIMARS rakéta-sorozatvetővel hajtották végre a támadást. 

Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő a Facebook-oldalán azt írta, hogy Popasznában nincs többé Wagner főhadiszállás, köszönhetően a HIMARS-nak és az ukrán fegyveres erőknek.

Nyitókép: Peter Muhly - WPA Pool/Getty Images

#Külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#wagner csoport

Címlapról ajánljuk