Külföld

Videó: Így fest a levegőből egy panelházakkal teli ukrán város pusztító orosz bombázása

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 9:02

A termobárikus, más néven vákuumbombák lángba borítják a lakótelepeket.

Piszki városa a kelet-ukrajnai, 2014 óta részben orosz megszállás alatt lévő Donyeck megyében található, amely a 2014-2015-ös, az ukránok és az oroszbarát donyecki szeparatisták közötti harcok során többször gazdát cserélt. 

A panelházas lakótelepekkel tűzdelt, tóparti kisváros azóta lényegében lakatlan, mivel az ukránok szinte mindenkit evaukáltak.

A szellemváros jelenleg is a februárban fellángolt orosz-ukrán háború frontvonalában van. Az orosz hadsereg lassan nyomul előre Donyeckben, és tüzérségével keményen támadja a Piszkiben és közelében állomásozó ukrán csapatokat. A harcban az orosz tüzérség egyik legpusztítóbb és legfélelmetesebb fegyvere a TOS-1 lánctalpas harcjárműre szerelt rakéta-sorozatlövő, amely úgynevezett termobárikus, más néven vákuumbombákat szór egy adott célterületre.

A Twitteren terjedő videón egy ilyen termobárikus tüzérségi csapás látható Piszki egyik lakótelepe ellen. Jól látszik, ahogy a töltet által szétterített, könnyen gyulladó anyag hatalmas villanással robban be, elszívva a becsapódás környékén minden oxigént, hamuvá égetve vagy lökéshullámával ölve meg mindenkit, aki a közelben van.

Bár Piszki panelházaiban már aligha élnek civilek, a támadás jól illusztrálja, hogy milyen hatása van annak, amikor az orosz tüzérség válogatás nélkül lő lakott területeket termobárikus rakétákkal. Márpedig ez rendszeresen megtörténik a harcok során.

Nyitókép: Igor Girkin / Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#termobarikus bomba

Címlapról ajánljuk