Külföld

Videón, ahogy az oroszok bevetik egyik legrémisztőbb fegyverüket

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 13:26

A szörnyű sebesüléseket okozó termobarikus lövedékek pusztító lökéshullámmal pusztítanak el mindent és mindenkit. 

Az Ukrajnában harcoló orosz erők egyre lazábban vetik be az egyik legrettegettebb fegyverüket, a vákuumbombaként is ismert termobarikus fegyvereket – közölte a New York Times, az ukrán hadseregre, brit tisztségviselőkre, valamint a harctéren készült videókra hivatkozva.

A fegyver egyik bevetéséről egy ukrán Twitter-oldalon is közzétette egy felvételt. A videó a mellékelt leírás szerint Ukrajna keleti részén, a donyecki régióban készült.

Ezeket a fegyvereket megerősített épületek megsemmisítésére fejlesztették ki. Működési elvük lényege, hogy egy kisebb robbanással előbb valamilyen könnyen gyulladó anyagot terítenek szét a célterületen, majd az így keletkezett felhőt egy második robbanással begyújtják, ami egy hatalmas lökéshullámmal és forrósággal járó robbanást okoz. És bár vákuumbombaként vált ismertté, valójában nem hoz létre vákuumot.

Egy ukrán ezredes a Times-nak elmondta, hogy Izium városa környékén harcoló katonái megtapasztalták, milyen átélni egy ilyen fegyver becsapódását.

A föld is beleremeg. Nagy pusztítást végez. Megsemmisíti a bunkereket, amik ráomlanak azokra, akik benne vannak.

A termobarikus fegyvereket gyakran nevezik a „szegény ember atombombájának", mert a robbanás közelében mindenki meghal – mondta el az NBC televíziónak David Johnson, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese. A RAND Corporation kutatója „szörnyű és pusztító” fegyverként jellemezte. Mint mondta, a robbanás hatósugarán belül „gyakorlatilag minden elporlik”, zárt térben pedig lehetetlenség túlélni:

Ha nem halsz meg azonnal, a nyomás szétszakítja a belső szerveidet. Iszonyú.

Egy orvos, aki kezelt olyan ukrán katonákat, akik termobarikus fegyverek támadásában sebesültek meg, a Timesnak elmondta, hogy a katonák jellemzően agyrázkódástól szenvednek, valamint égési sérüléseik vannak. Az orvos hozzátette:

Az égési sérülések mélyek és súlyosak.

Az ukrán kormány már a háború első hetében azt állította, hogy az oroszok bevetettek ilyen lövedékeket, de ezt független forrásból akkor azt még senki sem erősítette meg. A NBC-nek nyilatkozó David Johnson azonban már akkor arra figyelmeztetett, hogy csak idő kérdése, hogy használják azokat.

Nyitókép: Termobarikus lövedékek indítására alkalmas TOS-1 „Lángszóró” egy moszkvai katonai parádén, 2020-ban. Fotó:  Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#vákuumbomba#termobarikus fegyver#ukrajna

Címlapról ajánljuk