Külföld

Betiltják a szuterén lakásokat Szöulban a halálos árvíz miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 7:51

A hivatalos adatok szerint 2020-ban körülbelül 200 ezer félig alagsori lakás volt Szöulban, ami az összes fővárosi otthon 5 százaléka.

Dél-Korea fővárosa, Szöul fokozatosan megszünteti a szuterén lakhelyeket, miután két nő és egy tinédzser is egy ilyen lakásban halt meg a hét eleji árvízben. Ugyan hívtak segítséget, de mentők nem tudták elérni őket a vízben – írta a BBC. Az esőzések miatti áradásban összesen 11-en vesztették életüket. 

A bejelentés szerint a városban nem adnak ki több engedélyt szuterén lakások kialakítására, a már létezőket pedig elkezdik átalakítani.  

A félig alagsori lakásokban egyébként általában alacsony jövedelműek laknak, a tragédia pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy – azontúl, hogy jelentősek a jövedelmi különbségek – veszélyesek ezek az otthonok.

A város 20 évet ad az ilyen lakások tulajdonosainak, hogy átalakítsák a szuterén otthonokat nem lakáscélú ingatlanná, például tárolóvá vagy parkolóvá. A lakók állami támogatást is kapnak, hogy bérlakásba költözhessenek. 

A hivatalos adatok szerint 2020-ban körülbelül 200 ezer szuterén lakás volt Szöulban, ami az összes fővárosi háztartás 5 százaléka.

Nyitókép: MTI/EPA/YNA/Yonhap

#Külföld#szuterén#lakás#szöul#árvíz

Címlapról ajánljuk