Konkrét büntetőintézkedéseket akar Magyarország ellen a német EP-képviselőDaniel Freund szerint érthetetlen, miért hallgat Orbán Viktor ügyében Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság.
Külföld

Konkrét büntetőintézkedéseket akar Magyarország ellen a német EP-képviselő

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 16:35

Daniel Freund szerint érthetetlen, miért hallgat Orbán Viktor ügyében Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság.

Az Esslinger Zeitung cikke szerint egyre több EP-képviselő követel keményebb fellépést a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral szemben. A lap idézte a kormányfő a fajok keveredéséról szóló tusványosi beszédét, amely után Orbán Viktort tanácsadója, Hegedüs Zsuzsa Goebbelshez hasonlította a miniszterelnököt, majd kedden lemondott. 

Ezek „rasszista jelszavak az Európai Unió egyik kormányfőjétől” – háborodott fel Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő a lapnak. Freund számára teljesen érthetetlen, hogy az Európai Bizottság miért nem tudja rávenni magát arra, hogy hivatalos nyilatkozatot tegyen. Eric Mamer szóvivő korábban tömören úgy fogalmazott: 

A Bizottság soha nem kommentálja az ilyen politikai megszólalásokat.

Freund mindenekelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének hallgatását tartja érthetetlennek. Orbánnal szembeni engedékenysége azonban szerinte nem új jelenség, a magyar miniszterelnök ezért mer mindig egy újabbat lépni.

A lap emlékeztet: Budapest nyomására az EU törölte Kirill orosz ortodox pátriárkát a szankciós listáról, Orbán Viktor vétófenyegetése pedig az orosz olajra vonatkozó júniusi embargót is késleltette. Majd Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely az uniós energiaügyi miniszterek ülésén a gázvészhelyzeti terv ellen szavazott, amelynek célja, hogy a tagállamok március végéig 15 százalékkal csökkentsék gázfogyasztásukat. Orbán Viktor tusványosi beszédében erre utalva úgy fogalmazott: „Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki, bár erre van német know how – régebbről, úgy értem. És ráadásul, hogyha ez se vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van.” A német kormány elítélte Orbánnak az egyes kritikák szerint a náci korszakra tett utalását. 

Orbán Viktor beszéde után néhány uniós vezető ugyan megszólalt, de Orbán nevének említése nélkül. Frans Timmermans alelnök például a Twitteren arra figyelmeztetett, hogy a rasszizmusnak nincs helye Európában, mert annak ereje a sokszínűségen alapul. Görög kollégája, Margaritis Schinas szintén arról írt, hogy a gyűlöletnek nincs helye a szavainkban vagy a társadalmunkban.

Daniel Freundnak az ilyen közösségi médiás bejegyzések kevésnek tűnnek, ezért felszólította az Európai Bizottságot, hogy 

kezdeményezzen végre konkrét büntetőintézkedéseket Magyarországgal szemben.

Brüsszel már hónapokkal ezelőtt is léphetett volna a bírság irányába a kormány által elkövetett különböző uniós szabályszegések miatt, de elhalasztotta az eljárást. Ezenkívül a koronavírus-támogatási alapból származó milliárdokat semmilyen körülmények között nem szabadna kifizetni, írja a lap. 

Nyitókép: Valeria Mongelli / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#orbán viktor#daniel freund#németország#európai bizottság#rasszizmus#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk